La majoria de votants populars preferirien que la seva candidata fos Soraya, en lloc de Rajoy. Per fer-la pujar, convé que el 20-D no votin el PP, amb la qual cosa milloren les seves opcions d'encimbellar la vicepresidenta. La Sexta, especialitzada a impartir lliçons de deontologia periodística a la resta de la professió, va muntar dilluns un debat falsificat a la presidència del Govern, atès que el vint per cent dels participants no aspiren a aquest càrrec.

Costava decidir si el debat se celebrava entre quatre penitents encotillats per la mecànica del videojoc, o només a major glòria de l'star system d'Ana Pastor, secundada per Vicente Vallés i autèntica protagonista de la nit a qualsevol minutatge. Un cop determinada l'alineació indeguda de Soraya, en un acte de submissió al Govern d'una cadena que presumeix d'independència, la sanció pot correspondre a l'ens públic convocant -sí, una llicència estatal-, al PP que no desaprofita l'oportunitat de menysprear els ciutadans, o els candidats d'altres partits. Com a mínim, els ingenus Rivera, Iglesias i Sánchez haurien hagut d'enviar secundaris al debat. Però ai, la mística de La Sexta, on la ultraprotegida Soraya via La Razón pot afirmar sense vergonya que «el PP és un equip». Els moderadors es van oblidar de plantejar si l'entrenador és Luis Bárcenas.

Després de mesos de politòlegs i de maquilladors d'idees, ningú ha ensenyat als candidats i a la no candidata que les estadístiques i dades numèriques no tenen sentit en els mitjans audiovisuals. En aquesta campanya no domina la corrupció, ni Catalunya, ni l'atur, ni Isis. Només es parla de debats.

En presentar-se voluntària com a candidata única del PP, la vicepresidenta pot arruïnar el seu futur polític, tant si Rajoy arriba a un resultat suficient com si els negociadors exigeixen el cap d'un Rajoy que ni es va inventar una excusa per absentar-se del videojoc. Es va limitar a contemplar-lo per televisió.

Atès que una cadena presumeix de presentar «El debat decisiu» per a unes eleccions obertes per democràtiques, convé repassar el curiós biaix de La Sexta en dates recents. Dissabte passat, la mateixa cadena suposadament insultada dilluns a la nit per Rajoy li brinda obedient un homenatge, a La Sexta Noche. Un aturat pregunta al president del Govern per les energies renovables, que sens dubte és la principal preocupació entre els quatre milions d'aturats i dos milions de treballadors submergits del PP.

Diumenge, la cadena decisiva li ofereix el seu diví prime time a Cristina Cifuentes, de nou sense periodistes i de mans d'un altre comunicador que exercia de catedràtic d'ètica professional abans de ser reemplaçat per Bertín Osborne.

Dilluns es va muntar el videojoc «que vingui qualsevol del PP», sota la batuta d'Ana Pastor, una altra professora d'independència. En el primer recompte, Soraya liderava el cronometratge de temps d'intervenció. Només va disposar d'un minut de més que els seus rivals, la vicepresidenta exigirà un programa en solitari com a desgreuge. I l'aconseguirà, així funciona el periodisme a Madrid.