El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) va arribar amb la seva esperada enquesta just a temps per a l'inici de la campanya electoral. Ofereix més informació, i més precisa, que totes les publicades fins ara.

No obstant això, seguint el costum, els grans partits l'han rebut amb divisió d'opinions. Les seves dades reforcen les estimacions d'altres sondejos donats a conèixer en l'última setmana, encara que certament té zones d'ombra. Realitzada sobre una mostra molt gran, és l'única que proporciona una distribució d'escons per circumscripcions, però sense revelar l'estimació de vot, de manera que resulta impossible fer conjectures sobre el prop o el lluny que està un partit de guanyar o perdre un escó a qualsevol província, i més tenint en compte que el marge d'error de les mostres de cada circumscripció és bastant elevat.

El que sí que deixa clar l'enquesta del CIS és que els electors segueixen en moviment. La participació prevista supera en diversos punts la registrada el 2011. Els votants de llavors tornaran a passar per les urnes i un terç dels que es van abstenir asseguren que aquesta vegada votaran. Però el 41, 5% dels que declaren que aniran a votar confessen que encara no han decidit per quin partit ho faran. Els socialistes, juntament amb els abstencionistes, són els més indecisos. Els dubtes d'aquests votants es reparteixen entre totes les opcions possibles, encara que les més freqüents són aquelles que impliquen els tres grans partits amb Ciutadans i Podem. Només el PP aconsegueix retenir més de la meitat dels seus votants en les anteriors eleccions generals. Tot això indica que amplis segments de votants estan decidint si es desvinculen dels partits als quals romanien ancorats, sense sentir-se segurs del que han de fer amb el seu vot.

La incertesa és total respecte al resultat de les eleccions i a la composició del Govern següent. Però el favorit indiscutible és el PP. A pesar que el percentatge d'enquestats que manifesta simpatia cap al PSOE i que preferiria que guanyessin els socialistes és lleugerament superior, el 52% creu que el partit més votat serà el PP, pronòstic en el qual coincideixen la majoria dels votants del PSOE. Totes les enquestes situen el PP en primer lloc, amb un suport electoral proper al 30%, que procedeix en gran part dels votants de més edat i de l'Espanya de l'interior.

L'enquesta del CIS constata que la victòria del PP s'està forjant a les províncies menys poblades, que trien fins a cinc diputats. Són la meitat de les circumscripcions, en elles es reparteix gairebé un terç dels escons i és aquí on el partit del govern està marcant les diferències, que compensa d'alguna manera la seva reculada a les àrees urbanes de més densitat. Així s'entén que mentre els candidats de PSOE, Ciutadans i Podem dirimien entre ells el lideratge del canvi polític que demanda la societat espanyola, cridant l'atenció sobre el faristol deshabitat que havien col·locat a la seva esquerra en l'escenari del seu primer debat televisat, Mariano Rajoy dediqués el seu temps a fer una petita gira per terres castellanes, carregada d'intencionalitat política, sense aparent preocupació.

Vot decidit per al PP

Dels votants de 2011, el percentatge més elevat amb el vot ja decidit correspon al PP. En podria fer prou amb el suport d'aquests votants per guanyar les eleccions. Però un terç dels quals van votar el PP llavors tenen posada en un platet la recuperació econòmica i l'estabilitat, en l'altre la corrupció, i la majoria d'ells sospesa si castigar-lo per això últim donant el seu vot a Ciutadans, un partit depredador, que està seduint votants socialistes i de tots els colors i que, crescut per un resultat fins i tot per sobre de les seves expectatives, podria no conformar-se amb un paper secundari en el nou sistema de partits que està configurant-se. La festa electoral no ha fet més que començar.