El cap de llista de Democràcia i Llibertat per Girona, Jordi Xuclà, va assegurar ahir que «el gruix del catalanisme polític d'ahir i d'avui ha fet el pas cap al sobiranisme». El candidat ho va dir després de fer-se una foto al pont de Pedra amb exparlamentaris socialistes, socialcristians i convergents que van voler fer costat explícitament la seva candidatura. «És un acte emblemàtic, emotiu i d'una gran transcendència social i política» es va definir Xuclà. Entre altres, a la fotografia hi van prendre part l'expresident del Parlament Joan Rigol; l'exconseller i exvicesecretari del PSC-Reagrupament, Joaquim Ferrer; l'exdiputat del PSC-Reagrupament Joan Paredes (que va ser cap de llista del Pacte Democràtic del 1977 a Girona i posteriorment regidor de CiU); els exsenadors Joaquim Vidal, Narcís Oliveras, David Marca, Salvador Servià i Rosa Núria Aleixandre, i els exdiputats Josep Arnau, Josep Oriol Suñer i Maria Gracia Bosch (també exregidora a l'Ajuntament de Girona). «Són polítics clau a la història de Catalunya que sumen les seves veus a favor de la plena sobirania del país», va destacar Xuclà. «Amb un punt d'emoció afronto aquest acte perquè conec personalment tots aquells qui ens donen suport i a alguns els considero els meus mestres polítics», va subratllar el líder del DiL per Girona que va afegir que «en aquesta avinguda central sumem forces cap a la plena sobirania». Xuclà va voler recordar també l'esperit del Pacte Democràtic del 1977 dient que, avui com aleshores, «ens reunim persones de procedència ideològica diversa que volem que Catalunya celebri un referèndum d'autodeterminació per donar una sortida política a la situació actual d'agressions continuades per part de l'Estat espanyol».

Durant el parlament, Xuclà també va voler remarcar que el sobiranisme és un objectiu comú i transversal, al qual cada vegada es suma més gent. «El sobiranisme no és una idea eixelebrada d'una nova generació, sinó una continuació d'una reivindicació històrica per a la qual moltes persones han lluitat durant molts anys», va remarcar.

Per la seva banda, l'expresident del Parlament Joan Rigol va insistir que «la independència ha de ser un mitjà perquè Catalunya tingui una societat millor». «Si volem la dignitat per a Catalunya hem d'aconseguir un bon resultat el 20-D», va afirmar. Finalment, l'exvicesecretari general del PSC-Reagrupament Joaquim Ferrer va destacar la «transcendència» de l'acte i va animar a continuar el camí cap «a la plena sobirania catalana».