11 de desembre de 2015
11.12.2015

Domènech argüeix que la Constitució permet el referèndum

Iglesias creu que Rajoy «ha mirat cap a un altre costat» en el cas de Gómez de la Serna i Aristegui

11.12.2015 | 00:00
Pablo Iglesias va fer un acte a la Universitat de La Laguna.

El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va argumentar ahir que l'article 92 de la Constitució espanyola permetria convocar el referèndum sobiranista a Catalunya, una consulta que, com va avançar Pablo Iglesias a Barcelona, es portaria a terme el primer any de legislatura si Podem venç el 20-D.
Segons va explicar Domènech en una roda de premsa, «Iglesias no només va dir que el referèndum es convocaria durant el 2016, sinó que a més seria un compromís d'investidura juntament amb els drets socials».
Domènech també va demanar a tots els candidats «que diguin si demanaran a la banca que tornin els 61.000 milions del rescat, si derogaran l'article 135 de la Constitució i si defensaran el referèndum català».
Per la seva part, el candidat de Podem a la presidència del Govern espanyol, Pablo Iglesias, va assegurar que hi ha «sospites» que Mariano Rajoy sabia del cobrament de comissions per part del diputat del PP per Segòvia, Pedro Gómez de la Serna, i de l'ambaixador espanyol a l'Índia, Gustavo de Arístegui, per aconseguir contractes a empreses espanyoles a l'Àfrica i l'Amèrica del Sud. Iglesias ha dit que Rajoy «ha mirat cap a un altre costat» i li va preguntar si sap que l'ambaixador «ha utilitzat la seva funció diplomàtica per fer negocis» i que el diputat l'acta «per guanyar diners».
Durant el seu acte electoral a la Universitat de La Laguna, a Santa Cruz de Tenerife, Pablo Iglesias va dir que Mariano Rajoy és un «no sap, no contesta» i el va acusar d'haver fet una llei d'enjudiciament criminal per «posar traves als professionals de la justícia que investiguen la corrupció». Així mateix, va defensar prohibir a la Constitució espanyola «les portes giratòries que comuniquen els consells d'administració amb els consells de ministres» i va dir que cal acabar amb «la dualitat» del finançament dels partits a través de fundacions.
En aquest sentit, va manifestar que Podem no demana diners als bancs «per no tenir-hi deutes» i que si totes les formacions ?ha?guessin fet el mateix, «no hauríem de veure com entitats fan fora persones». Iglesias va afegir que està clar que cal acabar amb «la presa de pèl» del finançament dels partits però que no escolta cap proposta.
Sobre això va assenyalar que cal aplicar la mateixa legislació a les fundacions que als partits i garantir que no es puguin fer donacions en immobles per sobre del valor establert per a les donacions monetàries. El candidat de la formació violeta també va dir que cal fer públic el llistat de persones que donen més de 5.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook