Sindicats, inspectors d'Hisenda i la major àrt de l'oposiicó van posar en dubte de l'oferta llençada per Mariano Rajoy per eliminar l'IRPF tant per a les persones que allarguin la seva vida laboral més enllà de l'edat de jubilació com, durant el primer any, per als treballadors que trobin la seva primera ocupació.

El sindicat CCOO va denunciar que la proposta per a les eleccions generals només beneficiaria a les rendes més altes i no tindran un impacte real sobre els col·lectius al que pretén arribar. En un comunicat, el sindicat va explicar que l'exempció de l'IRPF per als joves no tindrà un efecte pràctic perquè el seu salari mitjà (10.500 euros) està per sota del llindar mínim d'ingressos subjecte a tributar (11.121 euros) i ha incidit que el problema real està en la taxa d'atur de gairebé el 43% entre els menors de 24 anys.

Segons els càlculs dels Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), l'eliminació de la quota de l'IRPF durant un any per als joves que trobin la seva primera ocupació anunciada pel PP, i calcula que només un 2 % dels empleats menors de 30 anys podrien beneficiar-se de la mesura.

També concreta que si el PP guanya les eleccions, li costaria a les arques públiques 680 milions d'euros, segons Gestha. D'acord als càlculs de l'entitat, el 75% de l'exempció de l'IRPF aniria dirigida al 35% d'aquests treballadors, amb rendes anuals superiors als 55.000 euros i de nacionalitat espanyola en la seva majoria (97%).

Per la seva part, el director de l'Oficina Econòmica del President del Govern, Álvaro Nadal, va afirmar que encara no es pot saber quan podrien entrar en vigor les mesures de suprimir en alguns casos l'IRPF i va afegir que caldrà veure com evoluciona l'economia per a la seva engegada. Nadal va recalcar que caldrà analitzar quins són els llindars «raonables» per eliminar aquest IRPF i va subratllar que això només és possible fer-ho quan s'està al Govern.

Així mateix, va insistir que aquestes mesures compten amb «encaix pressupostari» per engegar-les, no com altres propostes de diferents partits polítics «que no poden finançar-se». Nadal va preferir no «avançar esdeveniments» sobre l'entrada en vigor d'aquestes mesures, encara que va apuntar que quan se sàpiga la taxa de creixement de la recaptació a la tardor es podrà veure quan s'engeguen.

Crítiques socialistes

L'exministre socialista Jordi Sevillava afirmar que l'última proposta de Mariano Rajoy per eliminar l'IRPF a determinats col·lectius és «una frivolitat que el país no es pot permetre» i que li fa sentir «vergonya aliena».

Segons Sevilla, l'anunci de Rajoy significa que no va a cobrar l'IRPF a joves que ja no ho paguen, perquè són mileuristes, i tampoc als pensionistes, encara que «a uns sí i a uns altres no», sense concretar la proposta perquè «cal estudiar-la» i «Montoro -va afegir- desdient-li».

La cap de llista del PSC a les eleccions generals, Carme Chacón, va acusar de «barrut» el president del Govern, Mariano Rajoy, perquè el seu anunci que eximirà d'IRPF la primera ocupació i la feina després de l'edat de jubilació només beneficiarà les rendes altes i «els de l'IBEX 35».

També el cap de cartell de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, va desconfiar de la rebaixa fiscal d'«última hora» del PP per «esgarrapar algun vot» i va posar en dubte la «credibilitat» dels populars.