El cap de llista d'ERC al Senat, Santi Vidal, va tornar a especificar ahir les xifres d'imputats, processats i condemnats per corrupció que tenen els partits per reclamar una altra legislació en aquesta matèria, però per segona vegada consecutiva, va ometre CDC en entendre que s'està «refundant».

En un acte electoral davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Vidal, que ha estat suspès temporalment com a jutge després de redactar un projecte de 'Constitució catalana', va criticar durament els casos de corrupció que afecten diversos partits.

Va començar per assenyalar, no obstant això, que «aquell que us prometi que la corrupció no existirà en la futura república catalana us enganya, perquè a tots els països existeixen casos».

«Del que es tracta -va afegir- és que la corrupció no estigui tan generalitzada», i que hi hagi «organismes de control més eficients i lleis més adequades». En enumerar els casos concrets que afecten els principals partits de l'Estat, Vidal va ometre esmentar els de CDC, i sí que va precisar els d'altres formacions. «El PP -va dir- en té 291, el PSOE en té 67, i UDC té 11 dels quals jo mateix en vaig jutjar 6», va precisar en recordar les seves funcions com a magistrat de l'Audiència de Barcelona.

A preguntes dels periodistes, Vidal va explicar que no esmentava CDC «a propòsit» perquè «si bé és cert que té la seva motxilla» de casos de corrupció «jo percebo que el sector que està intentant refundar el partit n'està al marge».

«Als que constitueixen el motor de la nova CDC com a molt se'ls pot acusar d'haver mirat cap a l'altra banda quan van detectar casos de corrupció en el seu partit», va assenyalar Vidal.

«Si bé és cert que CDC ha de pagar pel que hagi fet, jo vull donar-li un marge de confiança», va indicar i «confio que quan es constitueixi la república catalana hagi fet fora tots els càrrecs sospitosos de corrupció».

Vidal va recalcar que «tots ens necessitem» però va voler deixar clar que en la formació per la qual es presenta com a candidat, ERC, «si detecta el més mínim cas de corrupció el suspèn» i va recordar que continua tenint «zero casos», per això va ometre el cas de Jordi Ausàs, a la presó per fer contraban de tabac fins i tot quan era conseller.

El cap de llista d'ERC al Senat va formular diverses propostes que, segons el seu parer, haurien de ser implementades en la futura república catalana, i entre elles, que els casos de corrupció siguin jutjats i sentenciats en un any.

Segons la seva opinió, els indults han de quedar prohibits i no haurien de ser concedits permisos penitenciaris ni el tercer grau als corruptes que no hagin tornat els diners públics defraudats.

El cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va considerar inadmissible que «Luis Bárcenas (PP) pugui estar esquiant a Baqueira Beret malgrat haver estat dictada una ordre de presó contra ell, o que Miguel Blesa es pugui passejar pel Retiro de Madrid, o que Rato estigui navegant en el seu iot». Per a Rufián el problema de fons és que «hi hagi partits que governen que consideren la corrupció com un accident o que forma part de l'ADN de la condició humana».

L'arrel del problema també es troba, va afegir, «en la supeditació del poder polític a l'econòmic», cosa que es reflecteix molt fàcilment «quan PP i PSOE col·loquen els seus exalts càrrecs en els consells d'administració dels oligopolis».