AEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va demanar ahir als catalans que no afavoreixin amb el seu vot una coalició de PP i C's a La Moncloa perquè després "es girarà no en contra dels independentistes, sinó de tot Catalunya". "Aquesta coalició serà una competició entre aquests dos per veure qui la fa més grossa i qui la diu més grossa respecte a Catalunya", va avisar en el míting central de Democràcia i Llibertat celebrat a Vic, on va advertir del risc d'una victòria de C's a Catalunya. Mas va cridar a concentrar el vot en aquella candidatura "que més s'assembla a Junts pel Sí", perquè inclou gent que prové del socialisme, de la democràcia cristiana, dels valors republicans i també de CDC.

En el míting central de campanya de Democràcia i Llibertat, Mas va posar el focus sobre el risc que es pot córrer el 20-D d'una coalició PP-C's a La Moncloa, impulsada, a més, amb els vots dels catalans. El president en funcions va alertar que un resultat així anirà en contra de Catalunya, però no només dels independentistes, sinó de tots els ciutadans, i va posar d'exemple el pagament del FLA, el deute en matèria d'infraestructures o els atacs a la immersió lingüística.

"És molt important que des de Catalunya no fem el joc a través del vot a aquest tipus de coalicions que després a Madrid es giraran contra Catalunya. Atenció amb el 20-D perquè es poden produir coses que no penseu", va avisar.

Però a més de demanar als catalans que no alimentin aquest pacte a Madrid, Mas va reclamar concentrar el vot en l'opció que "més s'assembla a Junts pel Sí". "No hi ha cap altra formació que s'assembli tant a Junts pel Sí que la que hem configurat nosaltres", va reivindicar el president, que va enumerar els diferents corrents polítics que s'han integrat sota les sigles de Democràcia i Llibertat.

Va fer especial menció a Demòcrates de Catalunya, la gent que es va escindir d'Unió quan el partit liderat per Josep Antoni Duran i Lleida "no va ser capaç d'arribar fins al final", va apuntar, tot i que "els valors fundacionals d'Unió passaven per l'autodeterminació de Catalunya portada fins a l'últim extrem".

També va posar en valor la presència a Democràcia i Llibertat de gent procedent d'ERC, del món socialista i de CDC, "que no és el partit de les elits, sinó que representa les classes mitjanes, i que sempre ha guanyat les eleccions al Parlament".

Aquest no va ser l'únic missatge que va adreçar a Unió. Per demostrar que el procés sempre ha tirat endavant tot i que moltes vegades s'havia posat en dubte, va recordar la gestació de la llista conjunta, la celebració del 9-N i la gestació de la data i la pregunta. En aquest punt, va remarcar que la pregunta es va pactar "fins i tot amb en Duran i amb l'Herrera, els de "ni carn ni peix, ni sí ni no"".

Mas va reclamar continuar amb aquesta feina feta els darrers anys votant el 20-D per demostrar que els catalans "no volen ser súbdits" de l'Estat. Va assegurar que Democràcia i Llibertat no va a Madrid a fer un discurs contra Espanya. "Però sí contra un Estat que ens vol convertir en súbdits calladets, que ajudem en els moments importants a canvi de no cridar gaire, que penquem sempre, que s'emportin un munt de recursos per no tornar mai més i a canvi de perjudicar-nos el nostre principal signe d'identitat que és la llengua i que nosaltres no puguem anar a les urnes a decidir el nostre futur".