Estem davant del cant del cigne d'UDC?

Ni molt menys! Unió neix el 1931 i ha passat moments molt més complicats que els actuals. El nostre projecte no és a curt termini, va molt més enllà. És un projecte d'un determinat model de país. I des d'aquest punt de vista Unió té molt de recorregut.

Però si no treuen cap diputat caldrà replantejar-se alguna cosa?

Estic convençuda que traurem diputats, en plural. Cada dia hi ha més gent que ens ho diu. Cada dia percebem més gent desencantada, que se sent enganyada pel vot que va entregar el 27-S. Hi ha votants de tota la vida de CiU que diuen que estan profundament decebuts amb la situació del país. Gent a qui ha decebut qui formava part de Junts pel Sí i veuen en Unió allò que tota la vida havia sigut CiU.

Doncs DiL diu que la majoria de gent d'Unió se'ls ha ajuntat a ells

Ah, si? No en conec cap, d'aquests, més aviat al revés. Votants de Convergència, alguns fins i tot amb carnet, que veuen en Unió l'aposta de present i de futur.

Als cartells electorals afirmen que aporten solucions. A què?

Primer de tot a la tensió que hi ha entre Catalunya i Espanya, hem de trobar una fórmula per sortir del cul de sac en el qual estem, ja que té repercussions en el dia a dia de tothom, de la gent, de les famílies, de les empreses... En segon lloc tenim un programa molt compromès i molt sòlid per crear ocupació, donar suport a qui en crea, que són les empreses, autònoms, etc. Així mateix proposem polítiques de suport a la família, que durant la crisi han sigut el puntal de molta gent.

Quina és la seva proposta per resoldre el problema nacional?

Que es reconegui la realitat nacional de Catalunya, i això implica un concert fiscal com el basc i sobirania en la nostra llengua i cultura. Això és viable, no és fer volar coloms, com fan altres que només volen negociar la independència sabent que ningú s'asseurà a negociar-la a l'altre costat.

Qui li agradaria que fos el proper president espanyol?

Entre uns i altres... no em quedo amb cap. El que vull és que Unió obtingui un molt bon resultat, per ser determinant al proper Congrés que es constitueixi, i a partir d'aquí que puguem condicionar el futur govern per resoldre l'actual problema entre Catalunya i Espanya.

Ja que es tenen vostès per pragmàtics...

Sí, toquem de peus a terra.

Doncs això. Donarien suport a un govern del PP si en poguessin obtenir contrapartides per a Catalunya? Al cap i a la fi CiU ho ha fet algunes vegades...

En aquest sentit per nosaltres és igual que hi hagi el PP o el PSOE, l'experiència demostra que si tenen majoria àmplia, mai governen en benefici de Catalunya, més aviat és a la contra. L'important és que Unió tingui prou pes per defensar els interessos de Catalunya com hem fet sempre. El nostre objectiu no és entrar a Moncloa, és defensar els interessos de Catalunya. Que se'ns respecti i se'ns reconegui, i que rebem el que és just. Que Catalunya es pugui governar amb el que recapta, gestionant els seus impostos.

Es penedeixen d'haver trencat CiU, tan bé que anaven sempre amb algun escó assegurat?

Nosaltres no vam trencar CiU, vam fer una consulta interna i vam posar els resultats sobre la taula, un full de ruta. Va ser Convergència qui va preferir uns altres companys de viatge, ERC en concret. Ni jo ni Unió reneguem del que ha significat CiU, al contrari, ha sigut molt positiva per a Catalunya. I lamentem la ruptura. És Convergència qui ha deixat d'estar en el centre i ens ha portat a l'actual situació, que és estar en mans de la CUP. Unió és al centre del catalanisme polític, on ha estat sempre.

Doncs CDC ara diu que vol pactar un referèndum. No és el que proposen vostès?

Sí, un canvi sorprenent, perquè ha sigut sobtat. El 27-S deien una cosa, el 9-N ja en votaven una altra que parlava de desconnexions i ara es presenten a unes eleccions espanyoles disposats a seure en una taula a negociar. En aquest sentit Unió pot aixecar la bandera de la coherència. A més, diem el mateix a Catalunya que a Madrid, no com d'altres que defensen aquí la ?independència però van a Madrid a mirar d'aconseguir representació en una institució de l'Estat espanyol.

Com s'arriba a la independència sense referèndum?

El que sap una mica com funcionen les coses sap que no hi ha altra manera que reformar la Constitució, el seu article 2. I per fer això és obligatori un referèndum... i a tot l'Estat. L'única proposta viable, tot i que no és fàcil, és la d'Unió.

Això de desobeir no els deu agradar gaire, sospito

Ni desobeir ni desconnectar, tot això no va amb nosaltres. El nostre model de país va per un altre costat. Estem per obeir la llei, i si la llei no ens agrada la mirem de canviar des de dintre. Vol més temps, com totes les grans coses si les vols aconseguir.

Unió se sent millor tractada a Madrid que a Catalunya?

Allà sovint tampoc no entenen els nostres plantejaments, perquè som un partit profundament ?catalanista. I aquí... alguns ens volen posar ?etiquetes del Sí o del No, i nosaltres no estem ni amb el Sí ni amb el No.

Qui governa avui Catalunya?

No hi ha govern, estem desgovernats i en mans de les CUP.