Totes les enquestes electorals publicades ahir -últim dia legal per fer-ho- dónen el PP com a guanyador de les eleccions de diumenge, tot i que lluny de la majoria absoluta. El PSOE aconsegueix mantenir-se com a segona opció, de manera que sembla que el «sorpasso» de Ciutadans no es produirà. La formació d'Albert Rivera apareix com a tercera en la discòrdia, frec a frec amb Podem. A Catalunya, Esquerra i Democràcia i Llibertat (Convergència) arriben a la recta final amb les forces molt igualades.

La campanya electoral no ha passat factura al PP, que manté la primera posició en les enquestes, tal com ja el situava el Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) el dia 3 de desembre, just abans de començar. Tot i això, sembla que el partit de Mariano Rajoy no repetirà majoria absoluta, ja que de 186 escons passaria a situar-se al voltant de 120. La seva intenció de vot es situa entre el 25 i el 30%. Per tant, és probable que Rajoy necessiti suports si vol tornar a ser president, i sembla que Ciutadans seria el soci més factible. Les enquestes preveuen que aquesta aliança segurament serà possible, tot i la pèrdua de suports que està experimentant la formació de Rivera en aquesta campanya.

El PSOE aconsegueix mantenir la segona plaça, però amb poc marge davant de Ciutadans i Podem. Aproximadament el 20% de la població té previst votar-los, de manera que els socialistes podrien obtenir al voltant des 80 diputats, trenta menys que els 110 que tenen actualment. Tot i això, caldrà veure si el cara a cara d'ahir al vespre amb Rajoy té algun efecte -ja sigui positiu o negatiu- sobre l'electorat.

La gran incògnita de cares a diumenge serà qui ocupa la tercera plaça: Ciutadans o Podem. Abans de la campanya, la formació de Rivera sortia amb avantatge a les enquestes, que en algun cas els situaven fins i tot davant del PSOE. Aquesta campanya, però, no els està essent especialment favorable, de manera que les seves expectatives s'estan refredant. Les darreres enquestes els dónen al voltant d'un 18% d'intenció de vot i al voltant de 60 diputats.

Podem, en canvi, s'ha vist reforçat en aquesta recta final. La formació de Pablo Iglesias ocupa la quarta posició però trepitja els talons a Ciutadans, i se situa en una foquilla de 55-60 diputats. Es tracta d'unes expectatives millors de les que tenia a principis de desembre, quan el CIS li donava només 45-49 representants.

A Catalunya, Esquerra i Democràcia i Llibertat (CDC) es diputarien la primera plaça, tot i que seguits molt de prop per Ciutadans i el PSC, i a una mica més de distància, Podem. El Mundo dóna 9 diputats tant a ERC com a DiL, l'ABC atorga un lleuger avantatge a DiL i La Razón situa Esquerra al capdavant. Aquest darrer diari, a més, és l'únic que atorga representació a Unió Democràtica (dos diputats), mentre que la resta d'enquestes la dóna per desapareguda.

Una altra de les incòngnites de la nit electoral serà saber si Izquierda Unida aconsegueix formar grup parlamentari propi, ja que la majoria d'enquestes els situen en una forquilla d'entre tres i cinc representants.