La cap de llista al Congrés d'En Comú Podem per Girona, Dolors Terradas, vol incentivar una política agrària que aposti per la producció de proximitat. Per a la candidata, els grans latifundis són "insostenibles" i cal "retornar el camp" als petits i mitjans productors. Terradas ha defensat els cultius ecològics, la gestió que fan les cooperatives -ha dit que eren "el futur"- i ha apostat per "racionalitzar" la gestió dels purins, donant ajudes als pagesos perquè creïn energia amb les dejeccions "en comptes que contaminin els aqüífers". Per la seva banda, el número 2, Joan Luengo, ha demanat a l'electoral que es mobilitzi el 20-D "perquè en aquestes eleccions tot sembla que ens anirà d'un vot".

La cap de llista d'En Comú Podem ha escollit el mercat setmanal de Banyoles per presentar les propostes que presenta la coalició per al sector agrícola. Dolors Terradas ha assegurat que la proliferació dels latifundis i de la "pesca industrial" a tot Europa és "absolutament insostenible" i ha apostat per impulsar una política que defensi els valors de la producció de proximitat.

"Cal retornar el camp als mitjans i petits pagesos; per això, des del govern s'han de fer lleis i crear mecanismes per promoure els cultius de proximitat", ha subratllat la cap de llista. Això, com ha precisat Terradas, de retruc revertiria en menys consum d'hidrocarburs (no es gastaria tant en logística), facilitaria la producció ecològica i de quilòmetre 0 i impediria la proliferació de macrogranges al territori.

Dolors Terradas ha lamentat que en aquestes explotacions s'hi faci "un maltractament animal molt fort" i, en referència a les granges de porcs, ha apostat per "racionalitzar-ne" la gestió dels purins. "El govern ha desincentivat la creació d'energia a través dels purins i això provoca que hi hagi més contaminació dels aqüífers; des d'En Comú Podem apostem per incentivar que el mateix pagès pugui crear-se la seva pròpia energia", ha dit la candidata. I ha afegit: "En comptes de pagar impostos, que rebi ajudes, que no només seran beneficioses per a ell sinó també per a tota la comunitat, perquè permetran preservar el medi ambient".

"En definitiva, si no incentivem la pagesia i promovem una pesca de proximitat que no faci malbé el mar, ens estarem carregant el paisatge", ha conclòs Dolors Terradas.

"Ens ve d'un vot"

Terradas ha fet campanya electoral entre les parades de petits productors del mercat de Banyoles acompanyada pel número 2 de la candidatura, Joan Luengo. Ell ha estat qui s'ha encarregat de donar el missatge polític d'aquest dimecres. "El 20-D ens hi juguem moltíssim; cada vot serà molt important i comptarà moltíssim, perquè en aquestes eleccions tot sembla que ens anirà d'un vot", ha subratllat Luengo.

El número 2 al Congrés ha demanat als gironins que apostin per En Comú Podem perquè és "l'única força capaç de fer un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya". I en referència a Madrid, ha assegurat: "Totes les enquestes apunten que En Comú Podem i els seus aliats, Podemos i Izquierda Unida, faran possible fer fora el partit del PP, acabar amb el govern conservador i de dretes i tendir cap a un altre país".