El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha cridat aquest dijous a ser "depredadors" a les urnes el 20-D i ha avisat que "si aquest cop el sobiranisme català no se'n surt bé, no és que s'hagi acabat tot, però ho aprofitaran d'una manera extraordinària per debilitar el procés i carregar-se el possible canvi". "Si els sobiranistes no voten, estan renunciant a l'única carta que tenen per construir la sobirania de Catalunya", ha dit en declaracions a Rac 1. També ha aprofitat per reivindicar la fórmula de Junts pel Sí, i ha remarcat que si s'hagués repetit en aquestes eleccions, està clar que les hagués guanyat. Malgrat la fragmentació que veu en el panorama espanyol, Mas ha opinat que se'n sortiran per investir un president.

Mas ha opinat que no hi ha motius perquè un sobiranista no voti el 20-D, perquè cal anar a defensar la independència "en un lloc que té repercussió mundial". "Cada vegada que tenim una urna al davant, hem de ser com depredadors, amb ganes de fer-nos notar", ha remarcat el president, que ha recordat tots els poders que té l'Estat. L'únic de Catalunya, ha dit, són les urnes.

Al seu parer, a Espanya hi haurà investidura, però ha remarcat que la política de l'Estat quedarà "molt fragmentada", i cal que el sobiranisme sigui fort i es faci notar. "El dia que fallem en el vot, la lectura serà 'aquests ja no s'ho creuen'. Cal ser més forts en un escenari on hi haurà més debilitat", ha conclòs.

El president en funcions s'ha declarat "defensor absolut" de Junts pel Sí, tot remarcant que si s'hagués repetit la fórmula, no hi hauria dubte que hagués guanyat les eleccions a Catalunya el 20-D. Ha dit que no vol jutjar com un error la decisió de no tornar a revalidar el pacte, "perquè ja està fet i està aquí", però ha subratllat que Junts pel Sí va aconseguir el 27-S una gran majoria i que les eleccions es convertissin en un plebiscit amb unes condicions "dramàtiques econòmiques i socials" i uns "atacs de l'Estat sense precedents".

Sobre l'agressió a Mariano Rajoy, ha tornat a condemnar-la, però ha apostat ara per "rebaixar" el tema un cop s'ha conegut que no hi ha cap motivació política al darrere. Al seu parer, això podia haver passat "a qualsevol lloc i en qualsevol circumstància" i el millor és "no embolicar-ho més".