«CDC ha aconseguit convertir la victòria del 27-S en una derrota». Convergència, ara sota les sigles de Democràcia i Llibertat, va ser ahir el principal blanc dels atacs del candidat d'Unió al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, durant el míting central de la formació a Girona. «Quan veus que el poble no et dóna la força suficient per tirar endavant un mandat tan important com la independència, el que hauries de fer és reconstruir la majoria a favor del dret a decidir. En canvi, s'han radicalitzat i s'han posat en mans de la CUP», va criticar Duran i Leida, que va advertir que «després dels excessos sentimentals ve la frustració».

Duran es va mostrar confiat que en les hores que queden de campanya aconseguiran convèncer els indecisos, inclosa la gent que va votar Junts pel Sí sense ser independentista i que és conscient del «gravíssim error» comès per CDC a l'hora de trencar la majoria del dret a decidir i equiparar-lo només a la independència. «Han radicalitzat les formes i s'han embolicat amb la CUP, que és una avançada encara més gran cap a la radicalitat», va lamentar. Duran va constar que el model social de la CUP i el que tenia CiU estan a les antípodes, «i per molt que ara des de Convergència vulguin fer filigranes, la gent ho sap».

A més, el líder democratacristià va advertir també que el desig de «desconnectar»?d'Espanya provoca «la irritació de l'Europa democràtica», que no entén, diu, «que un país anunciï que trencarà la legalitat democràtica». També va acusar CDC d'utilitzar els sentiments de la gent «i alterar-los mitjançant la propaganda», i va advertir que després d'aquests excessos sentimentals arriba la frustració.

Per la seva banda, la cap de llista gironina, Montse Surroca, va reiterar que Catalunya és un país «de matisos», de manera que no es pot reduir a només dos bàndols. Surroca va considerar que aquesta divisió és la que es viu actualment al Parlament i va garantir que el seu partit representa el diàleg i la centralitat.

Finalment, el candidat gironí al Senat Pere Maluquer va recordar que Unió, al contrari que Convergència, «no ha canviat el discurs» i no mostra «una actitud prepotent».