L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha recomanat als ciutadans que participin a les eleccions del 20 de desembre per defensar el mandat democràtic del 27-S i «defensi els interessos de Catalunya al llarg dels procés de separació com a nació, fins a formalitzar-la finalment». En un comunicat, en què respecta la llibertat dels seus socis i simpatitzants de participar o no a les eleccions, demana a les forces polítiques favorables a la independència que es presenten que també defensin el mandat democràtic del passat 27-S i els reclama «unitat d'acció». Aquesta, afegeix, s'ha de traduir en què els diputats i senadors elegits facin «d'altaveus de la voluntat del poble català» i del posicionament del Govern i del Parlament.

Així mateix, demana a les forces catalanes al Congrés i al Senat partidàries de la independència que donin suport als «successius passos que legítimament s'emprenguin des de Catalunya», en referència al procés d'independència i a «la regeneració democràtica i la justícia social que són implícites al procés català».

L'Assemblea Nacional Catalana reunirà avui en la seva seu per primera vegada en campanya els candidats de Democràcia i Llibertat (DiL) i d'ERC, amb la finalitat de fer una crida conjunta a la participació a les eleccions del 20D,segons van informar fonts dels partits.

En aquest acte, que se celebrarà al matí, es preveu que coincideixin per primera vegada els cartells de DiL, Francesc Homs, i d'ERC, Gabriel Rufián.

La trobada, que servirà per cridar a la participació i a la unitat d'acció del sobiranisme a les Corts Generals, se celebrarà després que la CUP propugnés dimarts per l'abstenció a les eleccions generals, a les quals no concorre aquest partit antisistema.