El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va apel·lar ahir al vot dels socialistes catalanistes en el míting central de Democràcia i Llibertat (DiL) a Girona. «Hi ha molta gent que durant anys ha votat el PSC pel seu perfil catalanista i que ara pot votar DiL», va assenyalar en presència de l'exconsellera socialista Marina Geli i l'exportaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch. Segons Mas, ni Mariano Rajoy ni Pedro Sánchez tenen «res» per oferir a Catalunya: «L'únic que volen és intentar-li retallar les ales i tancar-la en una gàbia perquè no pugui fer el seu propi camí», va advertir.

DiL va omplir la sala Xavier Montsalvatge de l'Auditori, on van onejar senyeres i banderes europees. Mas va assegurar que qui «realment fa nosa» a Madrid «no són els que semblen revolucionaris, sinó nosaltres». «Saben que si acaben amb nosaltres hauran acabat amb el procés, i per això estan utilitzant tots els poders de l'Estat per aconseguir-ho», va advertir. Segons el president català, DL representa «les classes mitjanes i treballadores que no tiren la tovallola i creuen en Catalunya, fins i tot en les pitjors circumstàncies».

Per això, va demanar als votants «un darrer esforç» perquè aquest diumenge, a ulls de tothom, «quedi clar que l'aposta sobiranista que vam fer tres anys enrere no es debilita, sinó que fins i tot es reforça». «L'Estat té la maquinària del poder: els mitjans, la caixa, etc. però nosaltres, per compensar això, tenim la força del vot», va assenyalar. Així doncs, va demanar als sobiranistes «no desconnectar-se» del 20-D. «Si no, quedarem connectats i enrampats per l'Estat espanyol, que no vol que nosaltres, com a poble, ens en sortim», va alertar.

«Obstacles a cada pas»

L'acte, que va comptar amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, com a amfitrió, va comptar també la presència de Montserrat Trueta, filla del doctor Josep Trueta i vídua de Ramon Trias Fargas. Trueta va comparar el procés sobiranista amb pujar les escales de la Catedral. «A cada pas ens posen obstacles, alguns són subtils, altres no tant, però nosaltres seguim pujant amb alegria. Sempre hem sabut que no seria fàcil», va afirmar, enmig de grans aplaudiments. Trueta va recordar que abans els conflictes es resolien amb guerres i fusells, mentre que actualment es poden solucionar democràticament a través del vot. Per això, va dir que ara Mas necessita el suport dels catalans, «perquè només ell ens pot defensar, i només si som forts a Madrid podrem aconseguir la llibertat».