El candidat de Ciutadans (C's) a la Moncloa, Albert Rivera, es va mostrar obert a abstenir-se per permetre que el guanyador de les eleccions generals del 20-D pugui començar el mandat, i va avançar que s'oposaria a una suma de forces que inclogués Podem i que considerés «trencar Espanya».

A Barcelona, Rivera va garantir que, si C's no és la força més votada diumenge que ve, exercirà una «oposició responsable». No oferirà el seu vot a favor per investir Mariano Rajoy o Pedro Sánchez i no signarà un «acord de legislatura» amb un hipotètic govern del PP o del PSOE.

Si no guanya, C's estarà en l'oposició i s'obrirà a «dialogar, llei per llei» amb el Govern, però va donar a entendre que estaria disposat a abstenir-se per facilitar la investidura de la força vencedora: «Em sembla correcte deixar començar la legislatura».

Ciutadans evitaria així que es donés a Espanya una situació anàloga a la que s'està produint a Catalunya, on més de dos mesos després de les eleccions del 27-S el Govern segueix en funcions perquè la força guanyadora, Junts pel Sí (JxS), no aconsegueix el suport de la CUP -com a mínim dos vots a favor i vuit abstencions- perquè Artur Mas pugui ser investit president de la Generalitat.

La decisió de «deixar que comenci la legislatura» amb una abstenció no aniria lligada, va remarcar Rivera, a una llista de «condicions», perquè C's «no formaria part» del Govern i per tant no consideraria adequat imposar els seus plantejaments.

Més taxatiu encara es va mostrar en referir-se a la hipòtesi d'una possible coalició de «tres, quatre o cinc partits» que inclogués a Podem i el projecte dels quals contemplés «trencar Espanya» i posés en perill la «economia de mercat», la «societat del benestar» i la pertinença a la Unió Europea: en tal cas C's votaria «en contra».

Rivera va definir C's com el «antídot enfront de l'immobilisme, la decadència de la política i el bipartidisme que es descompon», però també enfront del «populisme» d'aquells partits que es proposen «carregar-li-ho tot».

Malgrat que els sondejos dels últims dies detecten una tendència a la baixa de C's, que podria situar-se en quart lloc per darrere de PP, PSOE i Podem, Rivera es va mostrar convençut que si s'arriba a un 80 % de participació pot guanyar, la qual cosa representaria «l'única garantia d'estabilitat».