Clara victòria dels partits independentistes a les comarques de Girona. Democràcia i Llibertat -CDC- ha guanyat les eleccions a la demarcació amb dos diputats, un menys del que va aconseguir CiU ara fa quatre anys. Molt a prop es va quedar ERC, que passa d´un a dos representants, mentre que En Comú Podem obté per primera vegada una diputada. El PSC també obté un escó. En canvi, el PP, Ciutadans i Unió Democràtica es queden sense diputat gironí.

Girona s´ha convertit en el bastió de Convergència. La «marea lila» de Podem no ha arrassat com a Barcelona, de manera que Democràcia i Llibertat ha estat la força més votada a les comarques gironines tot aconseguint dos representants: Jordi Xuclà, que serà diputat per quarta vegada, i Elena Ribera, que s´hi estrenarà després d´haver estat al Parlament. Tot i això, DiL no ha pogut repetir els històrics resultats obtinguts per CiU l´any 2011.

El segon lloc ha estat per a Esquerra Republicana, que també ha aconseguit dos representants: l´exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, que repetirà com a diputada, i l´exportaveu d´ICV a Girona, Joan Olòriz, que ho serà per primera vegada. Els republicans milloren substancialment resultats i trepitgen els talons a DiL. Fa quatre anys, en canvi, van quedar últims i van entrar aconseguir representació pels pèls.

En Comú Podem és la tercera força a Girona, uns resultats excel·lents tenint en compte que fins ara ICV-EUiA mai havia obtingut representació al Congrés. Dolors Terrades s´estrenarà així com a diputada.

El darrer partit en obtenir representació per Girona ha estat el PSC, que manté el diputat que tenia fins ara. Així doncs, Marc Lamuà, anirà al Congrés, però els resultats socialistes han estat d´allò més discrets. Han empitjorat els de l´any 2011, quan van obtenir els pitjors resultats de la seva història.

Però els grans perdedors de la nit a Girona han estat Ciutadans, el PP i Unió, ja que cap dels tres ha aconseguit representació. D'aquesta manera el militar jubilat Fernando López de Castro no es convertirà en diputat. Expectatives frustrades, doncs, per una formació que veu frenat l´increment que va experimentar a Girona el 27-S.

La popular Concepció Veray, per la seva banda, tampoc repetirà com a diputada al Congrés. Veray, que també és portaveu del PP a l´Ajuntament de Girona, va aconseguir un resultat històric el 2011, tot obtenint un representant en una província que tradicionalment se li resistia (fins llavors, només n´havia aconseguit l´any 2000).

Tampoc tornarà a ocupar el seu escó la candidata d´Unió, Montse Surroca, tal com vaticinaven les enquestes. Surroca ha estat diputada de CiU durant vuit anys, i ara intentava revalidar l´escó presentant-se en solitari amb Unió. Però igual que va passar amb els democristians a la resta de Catalunya, tampoc aquí va aconseguir diputat al Congrés.

Resultats a les principals poblacions de les comarques gironines

A la ciutat de Girona, Democràcia i Llibertat va ser la força més votada: Va obtenir el suport de 10.402 ciutadans, seguida de molt a prop per ERC (10.229 vots), d'En Comú - Podem (7.221) i del PSC (5.530). ??La nova marca de CDC perd, malgrat el triomf, un 12,05 % de suports respecte al 2011, mentre que els republicans passen d'un 11,47 % al 23,30 % actual. Les eleccions confirmen el triomf dels partits sobiranistes, però també la irrupció a la ciutat d'En Comú Podem, convertida en tercera força amb un 16,45 % de vots. El PSC passa de segon a quart, encara que la major caiguda és la del PP, superat per aquests quatre partits esmentats a més de per Ciutadans. .UDC amb prou feines ha aconseguit 886 suports, que suposen un escàs 2,07 per cent del total

A Figueres, els resultats van ser encara més ajustats, però a diferència de la capital de la demarcació, el partit més votat va ser ERC (2.932 vots), seguit de DL (2.914). Les formacions perseguidores es van quedar també molt a prop, ja que fins a sis partits van sumar entre 2.000 i 3.000 vots. En Comú va ser la tercera (2.699), seguida del PSC (2.323), C's (2.310) i PP (2.248).

Als principals municipis de la Selva marítima (Lloret de Mar i Blanes), En Comú - Podem ha guanyat les eleccions generals seguits del PSC-PSOE i C's. Les formacions independentistes (DL i ERC) han quedat relegades a la quarta i cinquena forces.

A la ciutat d'Olot, Democràcia i Llibertat guanya àmpliament les eleccions (4.959 vots), si bé perd més de mil vots respecte als resultats de CiU l'any 2011. En canvi, ERC més que duplica els resultats de fa quatre anys i obté el suport de més de 3.800 olotins. En tercera posició se situa el PSC (1.946), seguit de molt a prop d'En Comú (1.881)