Democràcia i Llibertat (DL) es va intentar agafar amb filosifia les resultats que els han deixat en quart lloc a Catalunya amb la pèrdua de quasi la meitat dels vots que fa quatre anys. El candidat a Barcelona, Francesc Homs, va parlar d´un «balanç raonablement positiu», mentre que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas va apuntar les condicions «adverses» en les que havien competit, essent atacats «despietadament».

Artur Mas, va assenyalar que «s'obren portes» a l'Estat per al sobiranisme on Catalunya pot tenir «un paper» si es «juguen bé les cartes». «El sobiranisme pot tenir un paper en la política de l'Estat i ha de ser per aplicar el nostre programa», va dir Mas, que va recordar al líder de Podem el seu compromís amb el referèndum.

«Cascar Catalunya»

«Prenem la paraula del tot a Pablo Iglesias en el sentit que no investiran ningú a l'Estat ni donaran suport a cap govern que no defensi un referèndum vinculant a Catalunya», va avisar. MasMas també va valorar el resultat de PP i C's, que demostra que «cascar Catalunya no té premi ni tan sols a Espanya».

En la mateixa línia, Homs va remarcar que populars i Ciutadans han quedat a Catalunya «clarament a la cua», i va titllar el PPC fins i tot de «clarament residual». «Això vol dir que aquelles polítiques més clarament agressives en contra del poble de Catalunya i de les institucions catalanes acaben passant factura», va remarcar.

En l´àmbit espanyol, va opinar que la «reprimenda» que els ciutadans han fet al PP és «molt dura» i demostra que la política de «guanyar majories absolutes a base d'anar en contra de Catalunya s'ha acabat».

Homs, que va felicitar En Comú Podem i també ERC, va apuntar que ara cal entendre el context «d'altíssima complexitat» que es genera a Espanya com una «oportunitat», i cal estar «expectants de quins passos dóna la política espanyola els propers dies i setmanes».

Va voler acabar la seva compareixença amb un to irònic, dedicant una «salutació cordial a tots els que els donaven per morts i enterrats».