La irrupció de nous partits estatals -C'S i Podem- ha contribuit a la fragmentació del vot a la província impossibilitant alhora que els hereus de CiU, Democràcia i Llibertat (DL), siguin capaços de mantenir els 215 municipis on van ser primera força el 2011. El retrocés és evident perquè encara que ERC i DL han sigut les llistes més votades, la primera pràcticament ha triplicant el nombre de vots en gairebé totes les poblacions i la segona ha experimentat una important debacle malgrat ser primer força en localitats importants. Per exemple, dels gairebé 10.000 vots que CiU va obtenir a Figueres el 2011, DIL només n'ha rascat 2.914 i ha quedat per darrere d'ERC (2.932).

A Girona, Democràcia i Llibertat ha obtingut 10.402 vots convertint-se en primera força però només a 173 vots de la segona, ERC. La capital gironina ha sigut representativa de la tendència del vot total de la província, doncs la tercera i quarta posició han quedat per En Comú Podem (7.221) i PSOE (5.530), seguits de C's (4.552) i PP (4.000).

La sorpresa també la van donar En Comú Podem i C's que han vist com el seu electorat es consolida en les poblacions on ja havien entrat amb força en les autonòmiques i municipals i han fet retrocedir fortament al PSOE, que ha patit un gran daltabaix en nuclis tradicionals de vot tot i no estar sotmès al desgat del govern. La Jonquera, Portbou, Sant Miquel de Fluvià i Santa Llogaia són de les poques localitats on els socialistes han aconseguit imposar-se, amb la particularitat que a la Jonquera DL ha quedat en sisena posició, només per davant d'Unió, el PACMA i UPyD.

Pel que fa al PP, destaca la pèrdua de la meitat dels seus votants a la majoria de poblacions on tenia representació, deixant de ser la tercera força en molts municipis on el 2011 rivalitzava amb els republicans per aquesta posició.

L'electorat ha castigat als hereus de convergència fent-los perdre feus tradicionals com Torroella de Montgrí, on han quedat segona força amb vuit vots per sota dels 1.240 d'ERC. Exactament el mateix que els hi ha passat a Santa Coloma de Farners, també per vuit vots de diferència. No obstat, han pogut salvar la cara a Olot (4.959 vots) -ERC (3.849)-; Puigcerdà (813) -ERC (619)- o Platja d'Aro (879) -En Comú Podem (707)-. Per primera vegada, C's també ha aconseguit ser la primera força a Roses (1.290 vots) -el candidat viu a Roses- seguida d'En Comú Podem (1.097), consolidant així aquest viver. El partit taronja també va ser el més votat a Vilamalla.