ERC a les comarques gironines ha obtingut un resultat històric, doblant de llarg el nombre de vots respecte a les anteriors eleccions de 2011. Llavors van rebre la confiança de 33.000 ciutadans i, ahir, amb un 100% escrutat, es van situar amb poc més de 77.710 vots com a segona força, a només 5.274 de diferència respecte Democràcia i Llibertat. L'alegria era doble doncs, per primera vegada, ERC també aconseguia un senador.

La cap de llista d'ERC a Girona, Teresa Jordà, no podia amagar la seva alegria. "Ens moríem de ganes de sortir per explicar que estem contents, encantats, feliços", va explicar a la nit per valorar els resultats des de la ciutat de Girona. "És evident el que hem dit en tota la campanya, a Girona estem més que desconnectats de l'Estat espanyol, malgrat que ara hi anirem molts diputats d'ERC", prosseguia. Amb 9 diputats republicans assolits a Catalunya, la ripollesa va valorar que "la gran notícia és que hi anirem dos diputats de les comarques de gironines". L'acompanyarà al Congrés l'històric exdirigent gironí d'ICV a Girona, Joan Olòriz, ara número 2 d'ERC.

La cap de llista també va remarcar que, per primer cop, "ens acompanyarà un senador, ERC mai havia portat un senador al Senat espanyol", i serà Jordi Martí. Les declaracions es van produir amb el 96% escrutat i quan la diferència de vots entre DL i ERC era mínima.

Per Jordà, l'altra gran notícia de la nit era que, dels 6 diputats que s'escullen a la demarcació, "quatre som independentistes i un cinquè està a favor del dret a decidir", en referència a En Comú Podem. "És a dir, cinc de sis, i això es una gran notícia per a les nostres comarques", afegia Jordà que, "de la mateixa manera, el nucli dur de l'unionisme ha desaparegut de les nostres comarques", sentenciava en al·lusió al PP i Ciutadans.

Finalment, Jordà va aprofitar "a nivell nacional" per felicitar a En Comú Podem, "que ha fet un molt bon resultat" en unes eleccions on, acabava d'apuntar la número 1 gironina, ERC ha assolit un fantàstic resultat", s'ha situat com a "segona força" a Catalunya i "cinquena al Parlament espanyol".

Joan Olòriz, va remarcar que "és un dia important per a tots aquells que volem la república catalana". "Continuarem insistint, més que mai, en què la solució per Catalunya es diu república i que el procés constituent que vam encetar el 9 de novembre continuarà endavant amb més força".

Esquerra, va afegir Olòriz, és una "formació que s'ha compromès a portar endavant fins al final aquest desitg de tantes generacions, que Catalunya sigui lliure, i això en un marc espanyol que ni acaba amb el passat ni apareix el nou com a força dominant i serà un període de transició en el qual cap de les forces polítiques té majoria per governar". Així, "direm molt clar: ERC està per negociar la independència, per negociar la independència de mutu acord, però la independència". Amb un grup propi al Congrés, el número dos va advertir que "se sentirà a parlar de nosaltres, ja ho veureu".