El candidat de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar ahir, després de conèixer els resultats electorals, que «Espanya ha votat un canvi de sistema» i que això té una implicació «inajornable, irrenunciable i imprescindible», que és la reforma constitucional. Aquesta és la línia vermella que va marcar Iglesias en la seva compareixença davant els periodistes al Teatro Goya de Madrid, en què va recalcar que Podem amb les forces del canvi ha aconseguit 69 diputats, més del 20 per cent dels vots -entorn a cinc milions de sufragis- i és la primera força a Catalunya i al País Basc i la segona a Madrid, València, Navarra, Balears i Galícia. Escortat per tots els membres de la seva Executiva, el líder de Podem va assenyalar que «el PSOE de Pedro Sánchez» ha obtingut els pitjors resultats de tota la democràcia i el PP, el pitjor des del 1989. «S´ha acabat el sistema del torn», va emfatitzar després d´assegurar que aquest 20D «ha nascut una nova Espanya» que inaugura una nova etapa.

I a la vista dels resultats electorals de Podem i les seves aliances territorials, Iglesias va considerar que s´ha posat de manifest la necessitat d´un nou acord territorial, que només pot liderar la formació morada. «Som l´única força política d´àmbit estatal capaç de liderar la concreció d´aquest nou acord territorial que respecti la plurinacionalitat del nostre país», va assenyalar. «Ho hem dit moltes vegades, per a nosaltres Catalunya és una nació que ha de tenir un encaix constitucional diferent; som favorables que es convoqui un referèndum», va afegir quan els periodistes li van preguntar si una de les línies vermelles que plantejarà per possibles pactes serà la convocatòria de la consulta.

Sí que va deixar molt clar que en qualsevol acord que negociï a partir d´avui amb la resta de les forces polítiques, posarà sobre la taula la necessitat de blindar en la Constitució els drets socials, la reforma del sistema electoral per fer-lo més proporcional i la inclusió d´un revocatori al Govern si incompleix el seu programa electoral.

«Espanya ha votat un canvi de sistema», va remarcar Iglesias, que va considerar també «inajornable» i «imprescindible» aquest blindatge constitucional del dret a un habitatge digne, la sanitat i l´educació pública, i la inclusió d´una moció de confiança ciutadana al Govern per comprovar el compliment del seu programa. «Un Govern que no compleixi podrà ser revocat», es va comprometre el líder de Podem.