El Partit Nacionalista Basc ha guanyat en escons al País Basc i la gran sorpresa de la nit va ser per a Podem que va guanyar en vots mentre que l'esquerra aberzale ha patit un important retrocès electoral i Bildu ha deixat de ser d'aquesta manera la força més votada. Els nacionalistes bascos s'ha vist superat en vots per Podem i el seu percentatge de suport es redueix del 27'41 per cent de 2011 al 24'75.

El president del PNB, Andoni Ortuzar va vaticinar ahir a la nit que els sis diputats aconseguits pel seu partit donaran "molt joc a Madrid" en la propera legislatura que canviarà en la seva forma de governar.

En aquest sentit, el PNB col·laborarà per donar un canvi de 180 graus a la política espanyola en relació a un Euskadi amb un nou estatus jurídic polític no només a l'agenda política basca sino també a l'espanyola.

Si Amaiur va ser la primera força en les eleccions generals de 2011 en obtenir sis diputats i un 24 per cent de vots Euskadi, en aquesta ocasió la coalició es queda amb dos representants al Congrés en aconseguir solament un 15 per cent de sufragis. La sagnia de vots d'EH Bildu al País Basc ha arribat als 104.000 sufragis, des dels 285.000 de fa quatre anys als 181.000 d'una nit, qualificada com a "trista" per la mateixa coalició abertzale.