21 de desembre de 2015
21.12.2015
40 Años
40 Años

Rajoy amb majoria simple, gran coalició o pacte d'esquerres plural

L'absència d'acords entre els quatre partits majoritaris obligaria a la celebració d'uns nous comicis

21.12.2015 | 07:18

Els resultats de les eleccions no han atorgat una clara majoria a cap partit i les alternatives que s'obren són un segon mandat de Mariano Rajoy en minoria, una gran coalició amb els socialistes, un pacte d'esquerres per intentar governar, un pacte d'esquerres plural i ampli que donés la presidència a Pedro Sánchez o Pablo Iglesias o l'absència d'acords i, en conseqüència, la convocatòria de nous comicis.

A l'espera de l'escrutini definitiu, ni la suma de PP i Ciutadans d'una banda, ni la de PSOE i Podem per un altre aconsegueix la majoria absoluta. Gairebé amb el 100 per cent escrutat, Rajoy comptaria amb 123 diputats del seu partit i no arribaria a la majoria absoluta (176) afegint els 40 de Ciutadans. La suma dels diputats del PP i del partit d'Albert Rivera dóna 163, quatre més que la suma dels de PSOE (90) i Podem (69).

En cas que aquests dos últims partits aconseguissin posar-se d'acord entorn d'un nom per intentar ser president, necessitarien 16 diputats més per arribar a la majoria absoluta. En aquest cas podrien sumar els diputats d'ERC i Izquierda Unida per a la investidura i arribar als 172 diputats.
Si els bastés amb la majoria relativa, és a dir més vots a favor que en contra, haurien de sumar tres diputats d'altres forces polítiques. Podria ser factible que aconseguissin el suport dels dos diputats d'IU. Però queda la incògnita de què farien forces situades en espectres ideològics tan diferents com DiL (8 escons), PNB (6) o Coalició Canària (1), d'una banda, i ERC (9 escons) o EH Bildu (2) per un altre.

La dificultat de totes aquestes negociacions és el que porta a no descartar la hipòtesi d'una repetició dels comicis.

Malgrat tot, existeixen dues opcions més que ara mateix estan descartades, però que en els pròxims dies es podrien tornar a posar sobre la taula de negociació.

El PSOE ha insistit per activa i per passiva durant la campanya que no volia una gran coalició. Però la suma dels dos grans partits atorga una amplíssima majoria de 213 escons.

Els socialistes però podrien aprofitar l'entrada de Ciutadans ala política de l'Estat per generar un acord a tres bandes. La suma del partit d'Albert Rivera, que s'ha mostrat partidari de facilitar que governi la força més votada, significaria arribar als 253 escons que permetria també iniciar reformes profundes a l'Estat.

Aquesta acord a tres bandes es tractaria de l'oferta de pacte que permetria iniciar el procés de reforma constitucional que tant els socialistes com la formació taronja ha defensat. Amb aquesta composició els populars, els socialistes i els de Rivera no tindrien problemes per superar la majoria de 2/3 per impulsar canvis substancials i engegar un procés constituent i molt menys si els canvis fossin només puntuals sobre la Carta Magna.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook