La incertesa política que s'ha generat a Espanya després de les eleccions i la dificultat per formar un govern estable han fet que el principal indicador de la Borsa, l'Ibex-35, caigués ahir en un 3,62%, i la prima de risc pugés a 122 punts bàsics.

En concret, i com a conseqüència de la inquietud que han generat els resultats de les eleccions entre els inversors, la borsa espanyola va recular finalment un 3,62%. Es tracta del descens més fort des de finals d'agost, quan l'Ibex va tancar en els 9.365,80 punts, un nivell en el qual no se situava des de finals de setembre. En concret, el 24 de setembre es va tancar amb 9.291,40 punts

Tots els títols de l'Ibex-35 van tancar la sessió amb números vermells liderats per les accions de CaixaBank, que van perdre el 7,44%, seguides de Repsol, el -7,08%- i Aena que van baixar el 7,02%.

Comparativa a Europa

Les pèrdues que va registrar ahir el mercat nacional van ser molt superiors a les dels seus homòlegs europeus, que durant gran part de la sessió, havien cotitzat en positiu. Així, al tancament del mercat, París havia cedit l'1,3%; Milà, el 0,76%; Londres, el 0,29%; i Frankfurt, l'1,04%.

En les Eleccions generals de ?diumenge, el Partit Popular va obtenir el major nombre de vots, encara que amb 123 diputats es va quedar molt lluny d'obtenir una majoria suficient per governar en solitari.

Al PP, el segueix el PSOE amb 90 escons, i Podem va irrompre amb força en aconseguir 69 seients a la cambra baixa sumant totes les seves marques, de manera que es converteix en la tercera formació en representació. Ciutadans va quedar en quarta posició amb un total de 40 diputats.

L'opinió dels experts

Per als experts de Renta 4, aquests resultats complicaran la governabilitat del país i faran difícil seguir amb les reformes necessàries per apuntalar un creixement sostingut.

«Aquesta incertesa s'hauria de traduir en caigudes a la borsa espanyola i repunts en la prima de risc», van assegurar els experts de Renta 4, que preveuen ara un període de diàleg polític que permeti arribar a un pacte per formar govern.

Extrema fragmentació

De la mateixa manera, l'analista de XTB Javier Urones va qualificar d'«extrema fragmentació» l'escenari de després de les eleccions, que en la seva opinió, dificulta la possibilitat de formar un govern estable, al marge d'un gran pacte PP-PSOE.

Un panorama que «ha passat factura a la borsa», segons l'analista de XTB Javier Urones, que va explicar que la caiguda d'ahir «és directament atribuïble als comicis» ja que la resta d'Europa cotitza en positiu.