El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va advertir ahir a Podem que hi ha un 70% de diputats del Congrés en contra d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya ja que «el PSOE no l'oferirà», pel que va convidar En Comú Podem «a sumar-se a l'únic referèndum possible, el de la Constitució catalana».

Junqueras va fer una valoració «molt positiva» dels resultats de les eleccions celebrades diumenge, «els millors de la nostra història», va insistir, ja que ERC ha quedat com a segona força a Catalunya en triplicar els seus diputats (9) i obtenir 6 senadors, «però també perquè el nombre de diputats independentistes ha passat de 3 a 17».

En una roda de premsa conjunta amb els caps de llista al Congrés i el Senat -Gabriel Rufián i l'exjutge Santi Vidal- celebrada després d'una reunió ampliada de l'executiva d'ERC, Junqueras es va mostrar molt rotund en apuntar que «és impossible realitzar el referèndum proposat per En Comú Podem». Per fer aquest referèndum «es necessita el permís del PP, PSOE i Ciutadans» que en conjunt suposen el 70% dels diputats, va assenyalar, amb la qual cosa «ni és possible aquest tipus de referèndum ni tampoc reformar la Constitució espanyola».

Després de confirmar que ERC havia felicitat la formació encapçalada per Xavier Domènech per la seva victòria, va dir que també l'ha convidat «a reflexionar» i que «es mogui» tan aviat com vegi que «el referèndum que ha proposat no es produirà».

Sobre la investidura del president del Govern espanyol, va matisar que «ERC està disposada ajudar els que comparteixen objectius amb ella, per la qual cosa si hi ha forces favorables a recolzar el procés d'autodeterminació de Catalunya les escoltarem».