El líder de Podem, Pablo Iglesias, va apel·lar ahir a la calma i a l'altura de mires. També va carregar sobre el PSOE la responsabilitat de poder impedir que governi el PP i va advertir al partit socialista que si no entén els resultats del 20-D ni tampoc la plurinacionalitat d'Espanya estarà lliurant el Govern a Mariano Rajoy. «Ni per activa ni per passiva, Podem permetrà un Govern del PP, ni amb vots a favor ni l'abstenció», va emfatitzar Iglesias des d'una roda de premsa en què va mostrar la seva preocupació davant una possible «gran coalició» de PP i PSOE, juntament amb el fet que els socialistes no estiguin tenint en compte Podem a la «nova transició» que han obert les eleccions.

Per això, Iglesias també va apel·lar a la recerca de compromís històric per a Espanya. Així, va avisar al PSOE que es tracta d'un moment de «reflexió constituent» i no de nervis ni presses, davant el fet que la formació socialista «només pensa a plantejar» unes primàries internes per aclarir el lideratge del partit.

En aquesta línia, va recordar a la formació socialista que Podem, amb les «forces del canvi», ha guanyat a Catalunya i al País Basc i ha quedat per sobre del PSOE a Madrid, Galícia, les Balears, les Canàries i Navarra. El secretari general de Podem va explicar que encara no ha parlat amb cap dels altres candidats a la presidència, tot i que va avançar que es posarà en contacte properament amb els líders de les formacions amb la intenció d'obrir una ronda de contactes per parlar del nou escenari que s'ha dibuixat després del 20-D.

Un escenari en el qual va marcar com a eixos irrenunciables de negociació el blindatge constitucional dels drets socials, la prohibició de les portes giratòries, la reforma del sistema electoral i una moció ciutadana per decidir poder revocar el Govern si no compleix el seu programa, o bé la independència judicial i el dret a decidir, inclòs el referèndum a Catalunya que ahir va valorar «d'imprescindible». Així mateix, Iglesias també va anunciar una pròxima reunió del Consell Ciutadà de Podem i futurs contactes amb representants polítics dels seus aliats territorials per tal d'abordar «amb calma» una situació en què considera que és necessari el seu «full de ruta constitucional».

«No són propostes de màxims», va assenyalar. «No parla de línies vermelles, sinó d'un projecte de país, que respon a consensos que ja existeixen a la societat i que alhora representen l'única via per mantenir la unitat d'Espanya», va destacar Iglesias. El líder de Podem també va reivindicar la seva formació com l'única força estatal que pot garantir la unitat i va donar per fet que el partit disposarà de quatre grups parlamentaris al Congrés; al costat del seu, el de catalans, bascos i gallecs, perquè garantir «la plurinacionalitat».