El descens electoral de Democràcia i Llibertat (DL) en les eleccions de diumenge pot complicar, i molt, la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Aquest diumenge, dia 27, l'assemblea de la CUP ha de decidir des de Girona si dóna suport o no al candidat de Junts pel Sí, però el partit va emetre ahir un comunicat avisant que la victòria de les esquerres exigeix un candidat alternatiu a Mas. Per això, la CUP ha emplaçat Junts pel Sí a fer una oferta que inclogui una «presidència alternativa que pugui generar un ampli consens». A hores d'ara, tant ERC com CDC s'han negat a acceptar-ho i diuen que les eleccions de diumenge no tenen res a veure amb el 27-S. De moment, les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP van continuar ahir a la tarda, però la militància tindrà l'última paraula.

En el seu comunicat, la CUP constata que els resultats electorals a Catalunya evidencien «el viratge dels votants independentistes cap a l'esquerra». En aquest sentit, subratllen que ERC s'ha situat com a primera força independentista, tot triplicant els resultats obtinguts el 2011, mentre que DL ha perdut la meitat dels seus diputats, passant de 16 a 8 representants i situant-se en quart lloc. A més, també destaquen els excel·lents resultats d'En Comú Podem, els guanyadors de les eleccions a Catalunya, que, segons recorden, sempre han defensat el referèndum. Amb aquest escenari, la CUP demana a Junts pel Sí que busqui una presidència alternativa que pugui generar «un ampli consens» i ser acceptada per militants i simpatitzants. D'altra banda, els independentistes demanen millores en el pla de xoc social que aniria lligat a la investidura i conviden Catalunya Sí que es Pot -coalició amb què Podem va concórrer al Parlament- a sumar-se «al procés constituent cap a la República Catalana».

Tres mesos després de les eleccions catalanes, la CUP celebra aquest diumenge la seva assemblea decisiva. Els militants hauran de decidir, amb vot secret, si investeixen Mas o si, pel contrari, el segueixen rebutjant. Si el resultat continua essent «no», i Junts pel Sí no accepta canviar de candidat, Catalunya es veuria abocada a unes noves eleccions. Un escenari que, després de veure els resultats al Congrés, podria no ser especialment favorable per a les forces independentistes, ja que podrien perdre la majoria.

Ningú sap, a hores d'ara, quina serà la decisió final. En una reunió amb més de 1.200 militants celebrada a finals de novembre, les bases del partit van dir «no» a investir Mas com a president. Tot i això, els independentistes han seguit negociant amb Junts pel Sí i fins i tot alguns dels seus líders s'han manifestat a favor de la investidura: l'exdiputat David Fernàndez va proposar que la CUP cedís a Mas els dos vots que li falten per ser investit president a canvi d'un pla de xoc social, mentre que el diputat Antonio Baños va assegurar que unes noves eleccions serien un «drama» i un «fracàs».

Durant aquesta campanya electoral, tanmateix, la CUP ha criticat la pressió a què els han sotmès els membres de Junts pel Sí. En aquest sentit, van lamentar «l'ús partidista» de les negociacions i van advertir d'un «contrast» entre les expectatives que s'estan generant en l'àmbit mediàtic per l'assoliment d'un acord imminent i «la realitat d'unes converses en què és complex avançar». Tot i això, la CUP defensa que en tot moment ha seguit treballant «intensament» per arribar a un acord.