L'executiva del PSOE va anunciar ahir oficialment que els socialistes votaran «no al PP i a Rajoy» al debat d'investidura, malgrat que actuaran en aquest procés amb «prudència i responsabilitat». Entenen que ara «toca al PP» buscar un acord per formar govern però no exclouen explícitament possibles enteses amb els partits d'esquerra per erigir una alternativa.

Pedro Sánchez va presidir ahir l'executiva del PSOE per valorar els resultats de les eleccions generals. El líder socialista, però, va evitar comparèixer davant els mitjans de comunicació. Va cedir aquesta tasca al secretari d'Organització, César Luena.

Davant la possibilitat que el PP presenti un altre candidat diferent a Rajoy, Luena no va aclarir quina postura adoptaria el seu partit. «Que jo sàpiga, el PP presentarà Rajoy i el PSOE votarà no al PP i a Rajoy», va incidir.

El secretari d'Organització va destacar que el PP ha de prendre la iniciativa i que fins que no acabi aquesta «primera fase» i es vegi si el PP ha estat capaç o no de formar govern, el PSOE no concretarà si està disposat a liderar un pacte d'esquerres amb Podem, IU o ERC. En tot cas, César Luena va advertir que la seva formació no té intenció de variar la posició respecte al dret a decidir, i en resposta a Pablo Iglesias -que rebutja cap acord que no inclogui el referèndum a Catalunya- va assegurar que per al PSOE «hi ha coses molt clares, com l'article 2 de la Constitució (la unitat d'Espanya), que és indiscutible».

Luena va deixar clar que el PSOE «té una posició molt clara i és que els espanyols han votat canvi i esquerra», afegint que «davant d'això, anirem a traduir aquest vot a la sessió d'investidura», va subratllar.

En la mateixa línia però en territori català, la diputada electa al Congrés i cap de llista del PSC en les eleccions del 20-D, Carme Chacón, va manifestar que «ni un sol vot del socialisme català servirà per mantenir, ni per activa ni per passiva, Rajoy. Votarem no a Rajoy en totes les votacions que es facin». Així de concloent es va mostrar la socialista en la valoració dels resultats electorals, ahir a Barcelona.

La diputada va atribuir la baixada en vots i escons del PSC a la «volatilitat» del vot i la «pluralitat» de Catalunya. D'altra banda, davant la possibilitat que el PSOE pogués acabar accedint al govern espanyol negociant el referèndum per a Catalunya que demana Podem, la socialista va evitar dir si la consulta és o no una línia vermella per al PSC.

A Madrid, Luena va assegurar que les urnes han constatat que la ciutadania «va castigar durament el PP» i que el PSOE «va aguantar i va obtenir un resultat acceptable» tenint en compte el nou escenari polític, i «els durs atacs» que van patir els socialistes «en general» i el seu líder, Pedro Sánchez, «en concret». No obstant això, va fer autocrítica en admetre que en alguns llocs, especialment a les grans ciutats, el PSOE «segueix tenint problemes».

A banda, Pedro Sánchez va anunciar ahir a la reunió de l'executiva del partit a Madrid la seva intenció de presentar-se a la reelecció com a secretari general en el moment en què es convoqui el 39è congrés de la formació, que tindrà lloc a la primavera.