En aquests quatre anys ERC ha passat de ser la quarta força a la província amb el 10,78% dels vots a ser la segona amb el 23,44% i trepitjar-li els talons a Convergència -batejada com a Democràcia i Llibertat per a les eleccions generals-.

El retrocés dels convergents els hi ha suposat perdre feus tradicionals en benefici d'ERC, ni que sigui per un estret marge de vots -és primera força en 71 pobles-. El cas més simptomàtic és el de Figueres, on malgrat estar governant des de fa dos mandats els republicans s'han imposat però, a més, dels gairebé 10.000 vots que CiU havia aconseguit el 2011, DL només n'ha obtingut ara 2.914 -i els vots perduts no són a costa d'Unió (314)-.

Però els hereus de convergència tampoc han pogut mantenir-se a Bescanó, Celrà, Bàscara, Santa Coloma de Farners, Tossa de Mar o Torroella de Montgrí.

L'hegemonia convergent ha quedat tocada a la província encara que DL s'ha pogut mantenir a les comarques d'interior i muntanya, especialment al Ripollès i la Cerdanya.

L'arraconament per part dels partits d'esquerra als convergents comença a tenir recorregut i va resultar especialment significatiu a les darreres eleccions municipals on es va plasmar una evident pèrdua de vots i un abultat creixement dels sufragis a favor de l'opció independentista d'ERC. Aleshores Convergència també treia pit assegurant que era la força més votada, igual que ha passat ara però si la tendència segueix així el sorpasso d'ERC està garantit doncs arribarà el dia que la correlació de vots que perden els convergents en favor dels republicans els impedirà seguir guanyant malgrat perdre.