Ja s'ho acaba de creure, que serà diputada a Madrid?

Sí, al final m'ho he cregut (riu). Va ser una nit molt maca, tothom amb molta il·lusió a mesura que els resultats eren més definitius. Però no vaig estar gens nerviosa, estava ben tranquil·la, perquè des del començament vam veure que la cosa anava funcionant molt bé. Anirem cap a Madrid, i ja està.

Veu Rajoy de president?

"ndia no, per favor! El que m'agradaria ara -i crec que també a molta gent d'En Comú Podem també- és que es formés una gran coalició i es pugui fer fora en Rajoy. Ja sé que està repetint que el president ha de ser ell, però bé, jo no el veig de president. No l'hi vull veure. Potser necessitaríem els nacionalistes per aconseguir-ho. Doncs molt bé, benvinguts.

Tenen prevista alguna reunió de grup abans d'anar cap a Madrid?

Sí, és clar, perquè ens hem de posar d'acord. I nosaltres amb més motiu, perquè tindrem grup propi al Congrés, per tant hi haurà molts temes a discutir i acordar, no podem anar a improvisar.

Les reformes constitucionals que porten al programa difícilment podran tirar endavant amb un PP fort al Congrés i amb majoria absoluta al Senat.

Sí, no fa gaire ha sortit en Rajoy recordant que ells poden bloquejar qualsevol reforma. Però bé, la política és molt variable, s'ha de tenir en compte la correlació de forces en cada moment. En ocasions alguns partits han hagut de variar la seva postura en algun tema, també li pot passar al PP. Ha guanyat, sí, però amb una majoria tan minoritària que l'obligarà a negociar.

Del referèndum a Catalunya ni parlar-ne, no? No volen ni el PP ni el PSOE.

Aquestes eleccions han demostrat que hi ha molta gent de la resta d'Espanya a la qual no li fa cap por aquest referèndum. A vegades des de Catalunya tenim una visió equivocada dels pobles d'Espanya. Molts han votat Podem, que defensa el referèndum. Per tant el PSOE s'hauria de moure una mica, al cap i a la fi federalisme no són més que unes nacions que s'ajunten amb unes altres perquè volen.

Com interpreta el resultat d'En Comú Podem a Catalunya, deixant molt enrere ERC i CDC?

Crec que hi ha molta gent que està desencisada amb el procés independentista. Gent que ens havia deixat una mica de banda perquè veia que no li aportàvem prou solucions o no li despertàvem il·lusió i s'havia sumat al procés sense ser plenament independentista. En veure que ara ens aplegàvem Podem, ICV, EUiA s'ha tornat a il·lusionar amb nosaltres. Si haguéssim anat per separat no hauríem tret aquests resultats. Ser una coalició important també ha fet que apostés per nosaltres gent que potser no ho hauria fet per temor que el seu vot no fos útil.

Podem hauria tret millors resultats si hagués aconseguit una coalició així a tot Espanya?

Seguríssim que l'èxit hauria sigut molt més gran, ha sigut una veritable pena. L'èxit que hem tingut a Catalunya hauria sigut a per tot. Molts vots a llistes minoritàries no han servit de res, i en una gran coalició d'esquerres haurien sumat. No és fàcil, però a vegades cal fer un esforç i ajuntar-se amb altres grups.