El secretari general d'Iniciativa per Catalunya (ICV), Josep Vendrell, va lamentar ahir el «silenci» dels dirigents del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) davant els barons socialistes que ja han mostrat el seu rebuig a un referèndum i, per això, els va demanar que s'alineïn «al costat del dret a decidir». «Lamentem el seu silenci: Com és possible que no aixequin la veu davant dels barons socialistes que rebutgen un referèndum, rebutgen el dret a decidir?», va assegurar Vendrell.

D'aquesta forma, el diputat electe d'En Comú Podem també es va preguntar que com pot ser possible que «un dirigent de l'Estat nascut a Vallecas defensi el referèndum i dirigents polítics que diuen ser catalanistes no ho facin», en referència al líder de Podemos, Pablo Iglesias, i als representants del PSC. El dirigent ecosocialista va assegurar que li «agradaria» veure representants del PSC «al costat del referèndum i del dret a decidir en aquesta oportunitat de canvi» que, segons va posar de manifest ahir ell, «s'ha obert a l'Estat espanyol».

Vendrell va fer totes les declaracions dins el marc de la seva intervenció al Consell Nacional d'ICV, en el qual la formació també va aprofitar per poder valorar els resultats de les eleccions del 20-D. De fet, el Consell Nacional d'ahir va comptar amb la presència del cap de llista d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, que va rebre una gran ovació dels assistents.