El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir les candidatures definitives al Congrés i al Senat per les eleccions generals del proper 26 de juny. La junta electoral de la circumscripció de Girona ha admès 10 de les 11 llistes per al Congrés i al Senat. Les úniques candidatures que han quedat fora, de les que els partits van presentar a Girona, són les d'Escons en Blanc per a la cambra baixa i alta de les Corts. En canvi, les 10 llistes que hi haurà a les taules dels col·legis electorals de Girona són: Convergència, ERC, En Comú Podem, PSC, PP,, Ciutadans, Plataforma per Catalunya (PxC), el PACMA, el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) i Retallades Zero.

La junta electoral ha exclòs les candidatures d'Escons en Blanc perquè no ha complert els requisits per presentar-se als comicis. Segons va explicar ahir la mateixa formació, un dels factors que l'ha deixat fora de les eleccions del 26-J ha estat el fet que no ha pogut aportar el 0,1% de signatures -del cens de la província de Girona- de suport a les llistes. Es tracta del llindar necessari que exigeix la llei electoral als partits que concorren als comicis. Ara bé, el cas de les candidatures d'Escons en Blanc a Girona s'ha repetit a més d'una junta electoral provincial. En concret, a tot l'Estat, 36 llistes de formacions diferents s'han quedat fora de la cursa electoral.

D'aquesta manera, segons les candidatures definitives que va publicar ahir el BOE, a l'Estat una seixantena de partits diferents concorren als comicis del 26-J. Això suposa una vintena de formacions menys de les que es van presentar a les eleccions generals del passat 20 de desembre.

PxC: «Una veu seriosa»

En paral·lel, Plataforma per Catalunya (PxC) va enviar ahir un comunicat en el qual va explicar que, a diferència del 20-D, ha decidit tenir llistes al Congrés i al Senat per Girona «per la gran quantitat de gironins que demanaven poder votar» el partit a les eleccions del 26-J. El regidor de PxC a Salt, Sergi Fabri, que és el cap de llista al Congrés per Girona, es va mostrar satisfet: «Ens presentem perquè els veïns de la província manifesten la necessitat que la veu de Plataforma hi sigui sempre; cal fer un esforç perquè això sigui possible». Fabri va afegir que tot i que la formació no s'ha marcat cap objectiu, «el fet que no hi hagi Unió podria portar alguna sorpresa». També va reivindicar «una veu seriosa i responsable».