El líder del PP, Mariano Rajoy, va tornar a defensar que l'únic vot "útil i segur" és el vot al seu partit i va advertir del risc de donar suport a Ciutadans, una formació que en alguns ajuntaments s'ha posicionat en "harmònica coalició" amb Podem i el PSOE. En el seu primer acte en aquesta campanya a Alacant, on va visitar les localitats de Santa Pola i Torrevella, Rajoy va fer referència al que ha passat en aquests ajuntaments -en els quals va guanyar el PP però es van aliar altres partits per governar- per llançar aquest retret al partit d'Albert Rivera.

Com ja va fer dijous a la nit en l'inici de la campanya, va insistir que votar el PP és "votar segur" perquè "tothom sap" el que farà el seu partit, que és "respectar la voluntat" dels votants. I votar al PP, va postil·lar, és "el més útil per evitar l'extremisme i la radicalitat" perquè ell no sap, va assenyalar, si votar altres partits ho garanteix en la mateixa mesura.

"Cal desconfiar d'aquells que donen suport als que els seus electors no volien que avalessin", va dir Rajoy en un altre clar missatge sobre Ciutadans, i va destacar que votar el seu partit és "saber a què atenir-se". A més va tornar a fer referència a la gestió d'ajuntaments on s'ha aliat l'esquerra, com Madrid i Barcelona, per recordar que s'estan aparcant "importants inversions" que, segons va dir, farien millorar l'economia i generarien ocupació. I això, va assenyalar, "fa perdre la confiança en un país".

Mariano Rajoy va repetir així mateix el missatge que només el PP "abandera" un projecte de "moderació i estabilitat", davant d'aquest "radicalisme i extremisme" que practiquen els que "pretenen posar en risc" la "unitat" del país, el seu progrés econòmic i "la convivència constitucional". En aquest acte, Rajoy va tornar a prometre que la seva serà una campanya electoral constructiva i positiva.

Espera el partit que aquest tipus de campanya en positiu i amb propostes li serveixi per aconseguir més suports de cara al 26 de juny, encara que al PP no es creuen les dades que va augurar el sondeig del Centre d'Investigacions Sociològiques, segons les quals el partit de Mariano Rajoy no només no obtindria més diputats sinó que podria fins i tot perdre'n algun.

Fonts de la direcció del partit van assenyalar que a Génova veuen exagerat el diagnòstic del CIS en els escons que li dóna a la coalició Units Podem, i encara que veuen possible el sorpasso d'aquesta candidatura al PSOE, no creuen que acabi superant en escons els socialistes.

A més estan convençuts que comptaran amb el 30 per cent dels suports -el CIS li donava dijous el 29,2- i podria arribar al 31 o més, i consideren que aquesta campanya en positiu ajudarà a aconseguir-ho. Defensen així el tipus de discurs que està fent Rajoy, que a Torrevella va tornar a defensar la seva gestió, va insistir que cal mantenir les seves polítiques econòmiques i va advertir del risc que suposaria canviar-les.

Abans d'aquest acte, i al seu pas per Santa Pola, el cap de l'Executiu en funcions va assegurar que estava "molt animat" i "molt content" en aquest primer dia de campanya perquè creu que "la gent té ganes d'una Espanya moderada".

Rajoy va demanar el vot als qui vulguin un Executiu responsable que no faci cas a les ordres de ningú excepte les dels interessos generals dels espanyols.