Exalcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí és llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració i en Sociologia. Va ser elegit senador en les darreres generals

Tornar a votar? No anàvem bé amb un govern en funcions?

Depèn. Des del punt de vista de qualitat democràtica no és una bona notícia. Però des del punt de vista del procés, significa que l'agenda política espanyola està condicionada pel que passa a Catalunya, per més que vulguin negar-ho. Si no fos per la negativa del PSOE a un referèndum català, ara a Espanya hi hauria un govern d'esquerres.

Què vol anar a fer a Madrid si es tracta de desconnectar?

Hi ha un independentisme que advoca per no ocupar espai en la política espanyola. Però ERC té una visió més utilitarista, i fins al darrer minut abans de la independència estarem a Madrid treballant pels catalans i pels gironins, sobre tots aquells que es troben en situació més precària.

Però si d'aquí a 12 mesos ja estarà treballant en un país estranger.

És possible, i fins i tot no descarto que ens cridin abans i tornem a Catalunya. Però bé, allò dels 18 mesos era només un referent, som en una època decisiva i el que compta és culminar-la bé. No tot és controlable, i és probable que aspectes tècnics requereixin més temps.

De què serviran aquestes eleccions?

Tots els que insisteixen en un referèndum concertat amb l'Estat, després de les eleccions veuran que el partit que ho proposa no fa res en aquest sentit. Després hauran de decidir si continuar esperant el que no passarà o participar en la construcció del nou país. Jo crec que la majoria optarà per la segona opció, i la base de l'independentisme creixerà força.

Tot seria fàcil si haguessin tret millor resultat a les catalanes?

Hauria sigut desitjable un 51% dels vots entre Junts pel Sí i la CUP. Però tampoc en aquest cas Espanya hauria reconegut res. Actualment hi ha formes d'oposar-se al procés: la del PP, que és indigna però en el fons honesta, perquè sempre ha defensat la unitat de l'Estat. I la de Podem, que per mi és indecent, ja que és un "sí, però no" i sap que al final serà que no. Fa trampa, no hauria d'enganyar.

Qui voldria que governés?

Voldria que CDC tregui un bon resultat, el contrari seria mal negoci per al procés. I que la gent vagi a votar, inclús els de la CUP. Pel que fa al govern, Podem no em disgustaria, en temes socials i de progrés sovint votem el mateix.