Cal anar amb compte amb els tuits, que els carrega el diable. Aquesta admonició segur que va estar al cap durant tot el dia de l'exministre Jordi Sevilla, protagonista involuntari de la jornada electoral després d'una reflexió sobre com evitar que hi hagi unes terceres eleccions. Sevilla, que fa uns anys va abandonar el seu compte a Twitter durant mesos en ?desacord per com s'interpretaven alguns dels seus missatges, va escriure que, després de les eleccions del 26 de juny i per impedir uns tercers comicis, s'ha de deixar governar a qui aconsegueixi més suport parlamentari.

Una obvietat, a primera vista. Però des de Podem es van afanyar a veure darrere d'aquestes paraules una capitulació socialista a favor de la gran coalició amb el PP, i des del Partit Popular es va instar el PSOE a ser coherent i deixar que governi el més votat. Tanta polèmica hi va haver que Sevilla es va veure obligat a postil·lar en un altre tuit: "No tinc cap dubte que després del 26-J, igual que va passar després del 20-D, Pedro Sánchez serà el candidat que aconseguirà major suport parlamentari", en al·lusió al pacte amb Ciutadans de la minilegislatura anterior.

Aquesta és també la premissa en què es basa el propi Sánchez, que des de Màlaga es va mostrar convençut que ningú voldrà pactar amb el PP després del 26-J i que hauran d'entendre's les "forces del canvi", denominació en la qual inclou el PSOE, Ciutadans i Podem. Conscient, però, del panorama que dibuixen les enquestes, va animar qui vulgui "dir no" a Rajoy que "digui sí" al PSOE.

Abans de participar en un acte electoral a Saragossa, el candidat del PP a la reelecció, Mariano Rajoy, va insistir en el seu mantra que el més democràtic és que es deixi governar el qui els espanyols "li donin més vots".

La seva número dos per Madrid, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va destacar que les paraules de Jordi Sevilla estan "molt raonades" perquè, segons el seu parer, el més assenyat, encertat i respectuós amb la voluntat de les urnes és que es deixi governar la llista més votada.

Des de Podem es van afanyar a demanar explicacions a Sevilla. El seu secretari d'Organització, Pablo Echenique, i la cap de campanya, Irene Montero, van insistir a voler saber si aquests suports parlamentaris serien per formar un govern de progrés o la gran coalició.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, que va viatjar a Almeria per donar suport a l'ex-Jemad Julio Rodríguez, va afirmar que "per sobre de les rancúnies i les paraules de qualsevol partit polític" està aconseguir un govern de progrés, per al que a partir del 26-J mantindrà, va assenyalar, la mà estesa als socialistes.

Això no va evitar que reptés Sánchez a tenir "coratge" per dir als seus votants si està disposat a permetre que segueixi Rajoy. "Alguns comencen a buscar excuses" per "preferir un Govern de Rajoy abans de permetre que Podem estigui a l'Executiu", va avisar.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va voler deixar clar que ningú pot donar per fet que es reeditarà el pacte amb el PSOE després del 26-J perquè Ciutadans posarà el comptador a zero, i va insistir a més que els socialistes han d'aclarir i decidir si estan del costat dels constitucionalistes o del populisme.

Més pressió per al PSOE, al líder del qual, després de ser "assotat" per la branca d'un arbre després de la seva intervenció en el debat a quatre de dilluns, segueix sense somriure-li la sort. Ahir va perdre fins i tot al dòmino. Això sí, va ser contra tres jubilats en un centre de la tercera edat de Benalmádena, així és que en tot cas tindria certa disculpa.

Crítiques a Rivera

Un altre protagonista involuntari d'aquesta jornada va ser el cap de campanya de Rajoy, Jorge Moragas, per batejar el pacte PSOE-Ciutadans com l'"operació alicates" i per acusar Rivera de manipular. Rivera va assegurar al programa de televisió El Hormiguero que Moragas va portar en el seu cotxe oficial -és també cap de gabinet del president del Govern- Irene Montero després d'una de les reunions preparatòries del debat a quatre de dilluns passat, a Ifema.

Pel que sembla, Montero va marxar amb el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, i no amb Moragas, de manera que aquest veu una "manipulació interessada" en les paraules de Rivera, que no sap si atribuir a un "estil infantil" o una "tafaneria de baixa estofa i sense cap eficàcia". Potser li va agradar més a Moragas una altra de les intervencions de Rivera en el mateix programa televisiu, quan va escollir Rajoy com a soci si hagués de muntar un negoci. Premonitori?