Avui a la mitjanit comença la quarta campanya electoral dels últims 13 mesos. La cadena de comicis es va engegar el mes de maig de l'any passat amb les municipals i acabarà -de moment- aquest juny amb les generals (a l'espera de com es resol la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont). Són les segones eleccions generals en poc més de mig any, després que no hi hagués cap majoria (amb els resultats dels comicis del 20 de desembre) per investir un president del Govern espanyol. Els partits afronten la campanya de les eleccions del 26 de juny amb la idea que no es tracta d'una segona volta, malgrat que fins ara tots repeteixen els missatges de fa només mig any.

Excepte un parell de canvis de caps de llista, les formacions que es presenten a la circumscripció de Girona plantegen una campanya continuista, tot i que amb el desig de millorar els resultats. Ara bé, el nombre de diputats i senadors gironins que està en joc és el mateix: sis al Congrés i quatre al Senat. Qui va guanyar les eleccions del 20-D a Girona va ser Convergència, que llavors feia coalició amb Demòcrates sota el nom de Democràcia i Llibertat. Ara, amb les sigles de CDC, el cap de llista al Congrés per Girona, Jordi Xuclà, vol revalidar la victòria amb algunes novetats a les candidatures, com el número dos al Congrés, Sergi Miquel, que se situa al lloc que als comicis anteriors ocupava Elena Ribera (de Demòcrates i exdiputada d'Unió).

Com que un dels objectius de Convergència és tornar a tenir tres senadors per Girona, el nou candidat a la cambra alta és Romà Codina, exalcalde de Lloret de Mar. El partit fa una aposta per la comarca de la Selva on En Comú Podem va arrasar el passat 20-D. De fet, una de les disputes de la nit electoral del 20-D va ser un senador entre CDC i ERC. Després del recompte del vot per correu, Convergència es va quedar amb dos diputats i dos senadors, igual que la formació republicana. Que els quatre senadors que es disputen a cada província es reparteixin -a parts iguals- entre dos partits és una situació poc freqüent en els resultats de les generals.

Ara bé, ERC també pretén guanyar els comicis del 26-J a la circumscripció de Girona. El partit, que el 20-D va obtenir uns 5.000 vots menys que CDC, presenta unes llistes gairebé idèntiques que fa mig any. La candidata al Congrés per Girona, Teresa Jordà, es mostra convençuda que la segona és la bona i que aquesta serà l'última vegada que ERC concorre a unes eleccions generals. Amb unes candidatures transversals, que tornen a tenir membres de Súmate i Avancem, com a número dos al Congrés repeteix l'exdirigent i exregidor d'ICV Joan Olòriz.

Superar una fita històrica

La tercera formació que es marca l'objectiu de guanyar les eleccions del 26-J a Girona és En Comú Podem. La coalició formada per ICV, EUiA, Podem, Barcelona en Comú i Equo va aconseguir el 20-D un escó al Congrés. El grup integrat per ICV i EUiA -que mai abans havia obtingut representació a la cambra baixa per Girona- va assolir, d'aquesta manera, una fita històrica. Tot i això, En Comú Podem ara vol arribar a tenir dos diputats gironins. Per fer-ho, la coalició compta amb una nova cap de llista al Congrés: Marta Sibina (que el passat 20-D va ser la número dos de la formació per Barcelona). Pel que fa al número dos per Girona, és Joan Luengo. La fins ara diputada Dolors Terradas no repeteix com a candidata per motius personals.

El PSC és l'únic partit de la circumscripció de Girona que manté exactament les mateixes llistes que el 20-D. El cap de llista al Congrés per Girona, Marc Lamuà, confia millorar els resultats del passat desembre. A les eleccions del 20-D, la formació socialista va passar a ser la quarta força política a Girona amb uns 42.000 vots.

La fita del PP als comicis del 26-J és recuperar la representació al Congrés per Girona. La formació torna a tenir com a candidata Concepció Veray, que en la desena legislatura -de finals del 2011 a finals del 2015- va ser diputada a la cambra baixa. També Ciutadans pretén aconseguir un escó per Girona a les eleccions del 26-J. Un dels canvis del partit és qui lidera la llista al Congrés, ja que Margarita Santo (regidora de C's a Blanes) substitueix Fernando López de Castro.