El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va prometre ahir que si és president tirarà endavant un "pacte polític" amb Catalunya per reconèixer la singularitat i els drets històrics negats pel Govern de Mariano Rajoy.

Sánchez va adoptar aquest compromís en un míting celebrat al recinte de la Farga de l'Hospitalet de Llobregat al costat de la cap de llista del PSC per Barcelona, Meritxell Batet, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. El candidat va subratllar que "Espanya no es pot governar si no s'estima Catalunya", cosa que sí que faria el PSOE a la Moncloa, va apuntar, i va afegir que la solució no passa per "un govern presidit pel rancor".

Segons el candidat del PSOE, en els últims quatre anys Rajoy "ha dit moltes vegades no a la reforma constitucional, al finançament autonòmic, al Senat com a càmera federal, al Corredor del Mediterrani, a les singularitats i els seus drets històrics i a la llengua catalana". Votant el PSOE, va assegurar, serà "dir sí a les singularitats de Catalunya, al pacte polític, a la reforma constitucional i a un nou sistema de finançament", a més d'impulsar les infraestructures de l'eix del Mediterrani".

"És el que oferim als catalans i al conjunt dels espanyols. Sí a l'acord i no a la confrontació ni al rupturisme. Sí a una Espanya federal, que s'uneix reconeixent la diversitat de tots els pobles d'Espanya", va afirmar. El compromís de Sánchez va avalar el plantejament fet en campanya per Batet que la revisió de la Carta Magna que defensen els socialistes recollirà els "drets històrics" de Catalunya com a manera de resoldre el problema del seu encaix a Espanya.