PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans han apostat per mantenir els seus programes i promeses electorals, igual que han decidit donar continuïtat a les seves llistes al Congrés, que de fet només presenten una trentena de nous caps de cartell.

Entre les propostes més noves, PP, PSOE i Ciutadans coincideixen a defensar als seus programes electorals finalitzar la jornada laboral com a molt tard a les 6 de la tarda per millorar la conciliació, mentre que Podem es compromet a disminuir la jornada laboral de 40 a 35 hores setmanals.

Aquestes són algunes de les novetats ofertes per PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans en les seves propostes electorals respecte als comicis del 20D:

PP

El PP va presentar a Barcelona el passat dia 4 els seus compromisos electorals per a la propera legislatura, un programa que aporta poques novetats en comparació del passat 20 de desembre. La principal és la proposta que la jornada laboral acabi a les 6 de la tarda i canviar el fus horari de la Península per adaptar-lo al de Canàries, Portugal o el Regne Unit. El programa "A favor del teu futur concretant: 26 mesures per al 26J", ofereix, entre altres compromisos, una baixada generalitzada de dos punts en l'IRPF, i conté accions en matèria d'ocupació, econòmica, educativa, de conciliació, social, regeneració i enfortiment institucional.

Promet crear dos milions de llocs de treball en quatre anys, motxilles digitals (amb llibres de text on-line) gratis per als alumnes de centres públics, augmentar els dies el permís d'excedència per cuidar fills en famílies nombroses i deu dies el permís de paternitat per a famílies amb persones amb discapacitat.

La principal promesa de Rajoy és el seu compromís amb la creació d'ocupació i culminar la recuperació completa de l'economia, i per a això es recolza en la seva actuació al capdavant del Govern.

PSOE

Inclou al seu programa electoral una taxa específica, anomenada "recàrrec de solidaritat" per sufragar el pagament de les pensions. La taxa s'imposarà a les rendes i patrimonis més alts.

Una altra diferència és pel que fa a Catalunya: parla d'"un pacte polític" amb Catalunya que reconegui la seva "singularitat" i millori el seu autogovern. Proposa ara un termini de dos mesos per constituir una subcomissió al Congrés que estableixi el contingut inicial de la reforma de la Constitució, enfront del mes que va oferir en la negociació per aconseguir la seva investidura.

També el seu líder, Pedro Sánchez, s'ha compromès a sotmetre's a una moció de confiança als dos anys del seu mandat si és triat president del Govern.

Units Podem

Aquestes forces polítiques acudeixen al 26-J amb els mateixos programes electorals amb els quals es van presentar el 20-D. No obstant això, han elaborat un document programàtic comú titulat "Canviar Espanya: 50 passos per governar junts", organitzat entorn de cinc eixos temàtics: econòmic, social, polític-institucional, mediambiental i internacional.

Matisa al seu programa electoral el seu projecte econòmic. El 20-D pretenia incrementar la despesa pública fins als 90.000 milions d'euros durant la legislatura i ara ha reduït aquesta xifra als 60.000 milions. També ha augmentat la previsió de creixement de l'ocupació, de manera que promet rebaixar l'atur fins a l'11 per cent el 2019 i arribar als 20 milions d'ocupats, i ha plantejat una nova reforma de l'IRPF.

Tot això presentat en un catàleg gairebé idèntic als de la botiga de decoració sueca Ikea, en la qual apareixen els dirigents de la formació fotografiats a les seves cases i despatxos anunciant les propostes. Per presentar-se en coalició, tant Podem com Esquerra Unida han renunciat a algunes qüestions i per exemple IU ha deixat a un costat la defensa de la tercera república, el rebuig a l'OTAN i la nacionalització d'empreses estratègiques.

Ciutadans

Amb el lema "350 solucions per canviar Espanya a millor", Ciutadans ha presentat les seves propostes per a les eleccions del 26 de juny. El document de 46 pàgines divideix el programa electoral de Ciutadans en cinc seccions que recullen un total de 350 punts. En la seva propaganda electoral la formació liderada per Albert Rivera insisteix a abaixar impostos en comptes de fer retallades i que els autònoms no paguin quota, augmentar el permís de maternitat i paternitat de 16 a 26 setmanes, llibres gratis per a una educació pública de qualitat i acabar amb els aforaments i que els corruptes retornin fins a l'últim euro que haguessin robat.

En les seves últimes propostes parla de reduir a més de la meitat la partida de 7.800 milions que havia previst el 20-D per ajudar les famílies amb menys recursos. Enfront de la seva proposta del 20D de reduir tots els trams de l'IVA, ara han decidit mantenir els trams vigents del 4 %, 10 % i 21 %.