Noves eleccions al cap de mig any. Li estranya el descrèdit de la política?

Aquestes eleccions no s'havien de celebrar. Des de la Segona Guerra Mundial, a Europa només s'han repetit eleccions a Grècia, Turquia i el 1954 a Islàndia, perquè van quedar empatats a escons. En aquests sis mesos he estat expectant, a veure si Espanya s'assemblava més a Suècia i Alemanya o a Grècia i Turquia. Però la política espanyola és molt pobra.

Com s'ha arribat aquí?

Els partits espanyols han intentat fer veure que no existia el que anomenen «problema català». Desitjo que el 26-J es trobin ben viva la causa del sobiranisme català.

Molta refundació de CDC, però en Xuclà sempre en un lloc visible.

No sé si ha vist gaires partits que convoquin eleccions per decidir el cap de files a Madrid. Al superdissabte van participar més de 14.000 militants i simpatitzants. Això és obrir portes i finestres perquè entri aire que incorpori allò de nou que calgui, i s'endugui tot allò de dolent que té qualsevol obra humana.

Ja, però en Xuclà continua.

Sóc partidari que siguin els ciutadans els que posin i treguin els seus representants polítics. M'agradaria que tinguéssim un sistema electoral com el britànic, on els seus electors decideixen si el diputat ha de continuar essent-ho.

Què vol anar a fer a Madrid?

Aquesta serà una legislatura interessant, perquè serà de majoria relativa i molts dels grans assumptes encallats a les comarques de Girona, segurament es podran resoldre. Cada vot de CDC que necessitin, serà a preu d'or.

Convergència s'enfonsa?

Hi ha grans oracles de l'apocalipsi que des de 1974 anuncien el final de Convergència. Intel·lectuals que estan prenent Almax des de 1980, quan CiU va guanyar les eleccions contra pronòstic, i cinc més després.

I va donar suport a governs espanyols, inclòs del PP.

Va fer bons serveis a la política espanyola quen pensàvem encara que aquesta es podia reformar. Ara CDC ha sintonitzat amb les places i carrers de Catalunya, afirmant la voluntat de caminar cap a estructures d'estat propi. CDC està ben viva. Està cridada a tenir un paper important en el futur.

És optimista com Homs, que pronostica a CDC 10 diputats?

Actualment hi ha molt poca diferència de vots entre els partits, i aquesta petita diferència és la que pot fer que ens quedem en els 8 diputats actuals o en guanyem algun. S'ha acabat, guanyar eleccions amb 25 diputats a Catalunya. S'ha de guanyar vot a vot, avui.

Li hauria agradat concórrer a les eleccions com a Junts pel Sí?

Vam plantejar-ho el desembre a ERC i ens van dir que no. A ara tenia més sentit que mai, ja que tenim un govern de coalició amb ERC i era lògic representar a Madrid la unitat d'acció del govern català. A més, hauria multiplicat les capacitats electorals. Probablement hauríem guanyat les eleccions a Catalunya, però dos no ballen si un no vol.

El líder d'aquest partit reformat continua essent Artur Mas?

Tenim sort, tenim el president del partit que es diu Artur Mas i hem vist també com es consolidava un president de la Generalitat que està portant un estil propi. Un estil molt ben acollit i inclús traspassa les fronteres clàssiques del nostre electorat.

Hi ha a Catalunya sectarisme, com denuncien alguns sectors?

Es pot dinar i sopar amb les famílies i es pot parlar de tot. Els que diuen que a Catalunya hi ha fractura social són persones que vénen d'una tradició molt vinculada al règim anterior. Només les persones que se senten vinculades emocionalment a la dictadura porten malament la pluralitat.

El procés depèn ara de la moció de confiança a Puigdemont?

La CUP ha decidit posar la lògica de partit per davant de la lògica de país. El president Puigdemont haurà de fer una proposta sense apriorismes, oberta a tots els partits i a tota la societat civil, per reiniciar el procés. Una de les coses que dóna prestigi al procés és que sempre hem fet les coses ben fetes.

Qui ha donat poder a l'ANC per dir als partits què han de fer?

A Catalunya hi ha un moviment cívic molt important. A Madrid es pensen que el sentiment sobiranista l'han creat les escoles, TV3 i una sèrie de poders foscos. Res més allunyat de la realitat. La realitat és que aquest és un moviment popular, de base.

Ja podem dir que allò dels 18 mesos era una forma de parlar?

Des del moment que la CUP trenca l'acord de legislatura, hem de reiniciar el procés. A partir del 26 de juny hauran de ser els partits polítics els que dialoguin sobre el nou calendari. Em sembla que a Catalunya li aniria molt millor si no depenguéssim de la CUP per tirar endavant aquest procés.

Es viu millor sense UDC?

Al final les incoherències es feien difícils de conjugar. Millor amb més coherència de pensament i més capacitat d'acció. Les urnes han expressat l'encert de les propostes dels uns i dels altres. Estic convençut que molts dels seus votants ara se sentiran ben representats en aquesta nova CDC.

Si es proclama la independència es quedarà a Madrid o tornarà?

En aquest escenari, la retirada unilateral dels diputats a Madrid seria un dels actes simbòlics més importants que es podrien fer.

Fernández Díaz els ha fet un favor a pocs dies de les eleccions?

Fernández Díaz i la seva policia política és l'única resposta que ha donat el Govern espanyol a cinc anys de clam de llibertat. Davant de democràcia, falsedats criminals amb la voluntat de destruir persones. Davant un poble que vol decidir el seu futur, mètodes de matriu franquista per destruir els nacionalistes o simplement els demòcrates.

Doncs continua de ministre.

Fernández Díaz ha fet mal a Catalunya, mal concret. Va aturar el 2014 que Palamós fos Port Internacional només perquè no volia que Girona tingués frontera Schengen davant la possibilitat d'un Estat català. Així de senzill. No només ha volgut destruir a alguns polítics sobiranistes, a mi també, sinó que ha escanyat les comarques gironines. Definitivament, una mala persona.