Els resultats de les eleccions generals del 20-D a Catalunya van suposar un canvi de paradigma. En la suma de les quatre demarcacions catalanes, En Comú Podem va guanyar els comicis de fa mig any amb 12 diputats. ERC també va fer els millors resultats històrics amb nou diputats, mentre que el PSC va ser la tercera força amb vuit diputats (sis menys que el 2011). Democràcia i Llibertat -la coalició de CDC- es va quedar amb vuit diputats, la meitat dels que va obtenir CiU quatre anys abans. Ciutadans va aconseguir cinc diputats i el PP va perdre més de la meitat dels diputats catalans del 2011 (llavors en va tenir 11), ja que fa mig any en va obtenir cinc.

Ara bé, a diferència del 20-D, en les eleccions del 26-J el Govern català està constituït (fa mig any Convergència i ERC, a través de Junts pel Sí, estaven en negociacions amb la CUP). Un altre element diferent és que, després del 20-D, s'ha trencat l'hegemonia de victòries dels partits que fins aleshores havien guanyat els comicis generals a Catalunya. En concret, fins al 2011, la formació socialista havia dominat els resultats en la suma de les quatre demarcacions catalanes. Però en les eleccions del 2011, CiU va guanyar per primera vegada els comicis generals a Catalunya (tot i que a la província de Barcelona el PSC es va mantenir com la primera força).

Malgrat tot, en les eleccions del 20-D la davallada encara va ser més dràstica per al PSC, ja que va registrar els pitjors resultats històrics en uns comicis generals. Va ser la primera vegada des del 1977 que la formació socialista no quedava en la primera posició a la circumscripció de Barcelona. Així mateix, en les darreres convocatòries electorals, el vot del PSC a Catalunya es va esfondrar 29 punts perquè va passar del 45,4% el 2008 al 15,7% el 2015 (els pitjors resultats). La situació de Convergència no és gaire millor, ja que el 20-D va ser la quarta força a Catalunya.

De moment, les últimes enquestes que s'han publicat en aquesta campanya electoral del 26-J preveuen que En Comú Podem tornarà a guanyar a Catalunya, amb ERC a prop. En canvi, els pronòstics calculen que CDC i el PSC s'allunyen de qualsevol possibilitat de guanyar. Els dos partits perden les opcions de revalidar les victòries que havien aconseguit no fa tants anys, mentre En Comú Podem opta a assolir de nou el seu èxit a Catalunya.

La variable de la participació

Una de les incògnites de les eleccions generals del 26-J és la participació, que pot fer variar de manera significativa els resultats. Fa mig any, Catalunya va ser la comunitat autònoma de l'Estat on la participació va pujar més en els comicis del 20-D (respecte al 2011). L'augment va ser de gairebé sis punts, ja que es va registrar prop d'un 71% dels votants davant del 65,1% dels electors de quatre anys abans. Tot i això, Catalunya es va quedar més de dos punts per sota de la participació mitjana del conjunt de l'Estat, que el 20-D es va situar per sobre del 73%.