Quants partits autènticament d'esquerres es presenten en aquestes eleccions?

Almenys ERC. I el PSC l'inclouria dins l'esquerra per l'essència del partit i pel que molts dels seus votants voldrien que fos.

L'objectiu d'En Comú Podem ja és descaradament el poder?

El que fa falta és anar a guanyar el PP, fer-lo fora del govern. I també volem governar, és clar, perquè hi hagi un canvi hem de governar.

Un partit com Podem no hauria d'estar sempre a l'oposició per controlar qui governi, que és més còmode?

Si es volen fer coses de veritat, si es volen canviar les coses de debò, s'ha d'estar al govern. És cert que si els primers anys estàs a l'oposició també pots fer molta feina. Però al final, un partit que té tantes ganes i que té aquests eixos tan clars de programa, ha d'estar al govern per poder canviar-ho tot.

L'hi comentava perquè l'experiència m'ha ensenyat que quan els partits d'esquerra són al poder, els ideals solen diluir-se. Només ha de mirar el precedent del PSOE. No li passaria igual a En Comú Podem?

Jo puc parlar per mi i per la gent que forma la candidatura, i li puc assegurar que som gent molt ferma, amb les conviccions molt clares i amb els compromisos igualment molt clars.

Els votants poden quedar tranquils?

És així. Jo per la meva part li dono la meva paraula. I la gent que forma la candidatura és el que li he dit: ferma.

A què ha obeït el canvi de candidatura en el seu partit si al cap i a la fi la que va sortir elegida diputada en les anteriors eleccions, ni tan sols ha pogut estar-se mig any al Congrés?

La Dolors Terradas va decidir no tornar a presentar-se per motius personals, estava molt cansada i la seva vida tenia altres prioritats. Així que va decidir que preferia quedar-se a Banyoles, duent a terme l'activisme que sempre ha realitzat i que continua fent. Llavors es va creure que en ser jo nascuda a Breda i viure entre Breda i Girona, podria ser una bona opció. Va ser una decisió de consens. També va tenir pes en la decisió el fet que jo fos una dona, perquè els altres caps de llista de la resta del territori són homes. Com dic, va ser una decisió fàcil, adoptada en consens.

Si els pronòstics es compleixen, vostè ha de sortir elegida. Hem de suposar que quan els Reis rebin els diputats, els farà una exuberant reverència?

Mmm, em penso que només rebrà en Xavier Domènech. Però per descomptat que no, que jo no li faria cap gran reverència, al Rei (riu).

Ja ha estat a Veneçuela i Grècia, com se suposa que han de fer tots els candidats del seu partit?

Doncs no, no he estat a Veneçuela. Però m'agradaria anar a Maracaibo perquè hi tinc una amiga de fa molts anys, una dona molt interessant que vaig conèixer en un viatge. M'agradaria tornar-la a veure i...

Bé, bé, ja sap per què li he preguntat. Tots els partits vinculen Podem amb Veneçuela i posen Grècia com a exemple del que ens pot esperar si governen.

Bé, això em sembla que són simplement ganes de fer joc brut, de dir coses que taquin els altres partits. Relacionant-nos amb Veneçuela i Grècia intenten embrutar el que nosaltres estem fent. A Grècia, per exemple, sí que hi he estat.

Ah, doncs expliqui.

En destacaria altres coses que res no tenen a veure amb el que ens està arribant aquí. Ganes de fer joc brut, com li deia.

Per quin motiu en aquesta campanya els partits que més ataquen Podem (En Comú Podem, a Catalunya), són els almenys teòricament d'esquerres PSOE i ERC?

És una cosa que no entenc. No puc entendre com Esquerra Republicana està dient que som el seu enemic, quan en canvi el que hauria de veure en nosaltres és un aliat. No entenc aquesta confrontació, i no entenc que ens vegin com l'enemic perquè jo a ERC no els veig com els enemics.

No és massa lideratge el que exerceix Pablo Iglesias a Podem i inclús als partits aliats?

Des del meu punt de vista s'ho han repartit bastant. Sí que al principi, és clar, Podem -no en Comú Podem- ja tenia un recorregut mediàtic. Havia participat en programes televisius, feia La Tuerka, etc, però quan parles amb ells, amb l'Íñigo i altra gent de Madrid, abans de Podem i ara d'Units Podem, veus que són gent molt maca. A vegades els mitjans són els que posen el focus en un o altre, però jo a Pablo Iglesias no el veig com un líder, el veig com un company més.

Doncs jo he llegit escrits de bastants dissidents que acusen Podem de poca democràcia interna.

Jo li puc parlar d'En Comú Podem. I de la meva relació amb Podem no en tinc cap mala experiència. El que passa és que hi ha molta por a Podem, i els mitjans diuen moltes coses que...

DUI, RUI... Vostè què prefereix?

Nosaltres anem a Madrid amb el compromís clar de defensar un referèndum. Hi anem amb aquesta intenció.

Pactat amb l'Estat espanyol, per descomptat.

És que cada cop hi ha més gent que veu molt clar que comptem ja amb un gran nombre d'aliances, i que units podem aconseguir-ho. A més a més, si governem, tindrem aquest referèndum, que és l'única manera de desbloquejar la situació que tenim ara a Catalunya, que està completament aturada. El procés està perdut, la solució és el referèndum.

Perquè la gent tingui les coses clares: vostè és independentista?

Sí.

Es pot estimar una cosa tan abstracta com un país?

Es pot estimar tot el que es vulgui estimar. És clar que es pot estimar un país, perquè estimes la seva terra, la seva gent, les seves tradicions, el seu menjar, la seva cultura... Això és estimar un país.

Què és Espanya?

Un Estat, un tros de terra on viu molta gent i molt diversa. I crec que la majoria de la seva gent vol que Espanya sigui un país més lliure del que és, perquè ara es troba amb la democràcia totalment atrapada.

Val la pena aquesta Europa?

Aquesta Europa ara mateix fa molta vergonya. En molts temes. Però en el tema concret dels refugiats no n'hi ha per estar-ne gaire orgullosos. Tenim al davant una tasca molt important per canviar-la i fer que sigui justa per a tothom. Els països del sud hauríem de ser capaços d'unir-nos, per fer front a aquesta troica tan forta i poder canviar la política europea.