Les eleccions d'avui són molt més que una repetició del 20-D. En els últims sis mesos les circumstàncies han canviat, i la majoria d'enquestes apunten a un sorpasso de Podem al PSOE que deixaria els socialistes en tercera posició per primer cop en la democràcia. Si les enquestes es confirmen, els socialistes, i molt especialment el seu líder, Pedro Sánchez, quedarien en una situació molt delicada. El lideratge de Sánchez quedaria pràcticament tocat de mort i el PSOE hauria d'afrontar una greu dicotomia interna: facilitar el govern del PP o el de Podem. Una decisió totalment enverinada, ja que fessin el que fessin decebrien una part important dels seus votants. Per tant, en un moment en què totes les enquestes donen per segura una nova victòria del PP, l'única opció que té el PSOE per salvar-se d'una gran crisi interna és evitar el sorpasso i mantenir la seva segona posició.

Una de les claus serà si el sorpasso es produeix només en nombre de vots o també en escons. Segons explica el consultor de comunicació Pau Canaleta, si Podem guanyés el PSOE en vots però no en escons, Sánchez encara tindria marge per mantenir el seu lideratge. En canvi, si la derrota socialista és doble -en vots i en escons-, Sánchez es veuria gairebé forçat a dimitir, ja que el seu mateix partit qüestionaria el seu lideratge.

Canaleta creu que aquest segon escenari no és només factible sinó també probable, ja que els 700.000 vots que Izquierda Unida va "perdre" en diverses províncies el 20-D, ja que van ser insuficients per obtenir-hi escons, se sumaran ara als de Podem, tot obtenint un impuls important.

El politòleg Lluís Orriols també veu molt probable el sorpasso de Podem. "Si no, significaria que hi ha hagut un error massiu de les enquestes o que s'han produït molts moviments d'última hora, cosa que és difícil que passi", assenyala. Per això, veu molt possible que Podem avanci el PSOE, com a mínim en vots.

Si això succeeix, el PSOE es trobarà en una difícil disjuntiva. "Els socialistes tindran tot el poder, perquè tindran la clau per governar, però també estaran a un pas del suïcidi, perquè qualsevol decisió que prenguin els afectarà internament", explica Canaleta. I és que haver de decidir a qui donen el poder, si al PP o a Podem, no seria un plat de bon gust per als socialistes, ja que podrien perdre molts votants pel camí. "Seria una situació molt desagradable per al PSOE, un partit que està acostumat a governar i que ara es trobaria en una situació molt incòmoda", rebla Orriols. I tenint en compte que la pressió per evitar unes terceres eleccions serà més forta que mai, el PSOE es veurà contra l'espasa i la paret per prendre una decisió.

Si els socialistes deixen que governi la llista més votada, que segurament serà el PP, aixecaran la indignació dels votants més progressistes, que no trobaran cap justificació al fet de donar el poder al seu enemic més acèrrim. Però un govern d'esquerres amb Podem podria convertir-se en un suïcidi polític del PSOE ja que, essent el soci minoritari, quedaria totalment eclipsat per Pablo Iglesias i el seu partit.

A més, segons alerta Orriols, tampoc està clar que Podem i PSOE puguin formar govern sense tenir en compte els nacionalistes catalans, que podrien ser decisius. En aquest cas, la convocatòria del referèndum es podria convertir de nou en una línia vermella que impediria arribar a un acord. Per tant, una altra opció seria que el PSOE facilités la investidura de Podem i el deixés governar en solitari, per tal que Iglesias s'hagués d'enfrontar en solitari a la complicada situació del país.

Tot dependrà, però, de l'aritmètica que deixin avui les urnes. Llavors serà quan els partits comencin a treure la calculadora.