Esquerra Republicana va fer història ahir i va guanyar per primera vegada les eleccions generals a les comarques gironines. Tot i això, el mapa polític a la demarcació no canvia, de manera que la distribució d'escons continua essent idèntica a la del 20-D: dos representants per a ERC, dos per a Convergència, un per a En Comú Podem i un per al PSC. PP i Ciutadans s'han tornat a quedar sense representació, tot i que els populars recuperen terreny davant de la formació taronja. La participació es va situar en el 62,12%, tres punts per sota el 20-D.

La victòria d'ERC va ser clara. Els republicans van aconseguir gairebé 80.000 vots, uns 2.000 més que el mes de desembre passat malgrat que la participació va ser més baixa. Això va ser clau perquè passessin d'un 23,46% a un 26,33% dels sufragis, fet que els va convertir en primera força. D'aquesta manera, Teresa Jordà i Joan Olòriz, que ja van ser escollits el 20-D, repetiran com a diputats a Madrid.

RESULTATS A GIRONA, MUNICIPI A MUNICIPI

Això significa, doncs, que Girona ha deixat de ser el bastió de Convergència, tot i que les coses no han anat del tot malament a la formació liderada per Jordi Xuclà, que malgrat caure al segon lloc aconsegueix mantenir dos representants. Tot i que l'enquesta a peu d'urna de TV3 augurava que es podia quedar amb només un representant, finalment els pitjors pronòstics no es van complir i tant Xuclà com el seu número 2, el regidor de Llagostera Sergi Miquel, es convertiran en diputats. Això sí, CDC ha perdut uns 12.000 vots respecte al 20-D.

RESULTATS 20d, MUNICIPI A MUNICIPI

En Comú Podem, per la seva banda, va consolidar l'escó que havien aconseguit per primera vegada al desembre. El canvi de cap de llista, amb Marta Sibina substituint Dolors Terrades, pràcticament no ha tingut efectes en els resultats de la formació lila, que ha perdut uns 2.000 vots però n'ha millorat el percentatge, tot passant del 16,26% al 17,26%, fet que el consolida en tercera posició.

Pel que fa al PSC, manté uns resultats molt similars als del 20-D, que permetran a Marc Lamuà repetir com a diputat. Els socialistes han rebut uns 4.000 vots menys, però han aconseguit mantenir el mateix percentatge de vot, que se situa al voltant del 12%.

El PP i C's han tornat a quedar sense representació per Girona, però, al contrari del que va passar fa sis mesos, els populars han quedat per davant de la formació taronja. El PP, liderat per Concepció Veray, ha millorat resultats respecte el mes de desembre passat, ja que ha guanyat 2.000 vots que malgrat tot li han estat insuficients per recuperar l'escó que havia perdut. Per la seva banda, Ciutadans, amb Margarita Santo al capdavant, ha experimentat una forta davallada a les comarques gironines, ja que ha perdut 9.500 suports.

D'altra banda, la blanenca Alicia Sánchez -Camacho també tornarà a ser diputada del PP aquesta legislatura, ja que ha aconseguit un escó per Barcelona. En canvi, el tossenc Fran Hervías, que era el número 7 de Ciutadans per Madrid, no ha aconseguit revalidar el càrrec de diputat, que sí que va aconseguir el 20-D quan anava de número 3.