Els ciutadans estem cridats a les urnes el 28 d'abril per elegir els nostres representants al Congrés i al Senat. A continuació repassem alguns dels dubtes recurrents en aquest tipus d'eleccions, en les que un total de 36.893.976 ciutadans podran exercir el seu dret a vot.

S'elegiran un total de 350 diputats a tot l'Estat, i les majories que es conformin al Congrés seran les que possibilitaran la formació d'un nou govern. El nombre de diputats corresponent a cada circumscripció depèn de la grandària de la població i va des d'1 diputat en els casos de Ceuta i Melilla fins a un màxim de 37 diputats a Madrid.

En el cas del Senat, en cada circumscripció provincial elegirà quatre senadors; en les circumscripcions insulars en trien tres a Gran Canària, Mallorca i Tenerife, i un a Eivissa-Formentera, Menorca, Fuerteventura, Gomera, Hierro, Lanzarote i La Palma. A Ceuta i Melilla s'elegiran dos senadors.

En el cas del Congrés dels Diputats, els votants triem els futurs diputats mitjançant unes llistes tancades elaborades pels partits que concorren als comicis. En canvi, en el cas del Senat, els votants podem marcar fins a un màxim de tres candidats al Senat.

Vot per correu

Des del 5 de març, data de publicació del BOE del reial decret de convocatòria de les eleccions, està obert el procés per votar d'aquesta manera. Si ho fas des d'Espanya, els impresos de sol·licitud ja es troben disponibles a les oficines de Correus de tot Espanya.

El primer que hem de fer és omplir el model i lliurar-lo personalment a qualsevol oficina de Correus prèvia presentació del DNI original, el permís de conduir o el passaport, fins i tot encara que estiguin caducats. En cap cas han de ser fotocòpies.

Correus ens enviarà certificat a l'adreça que hàgim indicat la documentació necessària per poder votar. El termini per votar per correu comença el 8 d'abril i acaba el 24 d'abril.

Si volem votar per correu des de fora d'Espanya, hem de sol·licitar el vot entre el 5 i el 30 de març. L'Oficina del Cens Electoral ens enviarà la documentació fins al 8 abril; i fins al 16 abril a cas que hi hagi recursos contra la proclamació de candidatures. Tenim de termini per enviar el vot per correu fins al 24 abril.

En el cas que resideixis a l'estranger, el primer que has de fer és comprovar si estàs donat d'alta o no al consolat, per poder sol·licitar el vot per correu. Els terminis són els mateixos que regeixen per als votants que estan fora d'Espanya de forma temporal.

Formar part d'una mesa electoral

Les meses electorals estan formades per un president i dos vocals, ciutadans majors de 18 anys i menors de 70 elegits per sorteig. Es trien també dos suplents per a cada un dels membres de les meses.

Es tracta d'una obligació a la qual podem renunciar per causes personals, familiars i professionals justificades mitjançant la presentació d'al·legacions davant la Junta Electoral de Zona, que aquesta ha de decidir si accepta o no. Les persones majors de 65 anys poden renunciar sense necessitat de cap excusa.

La no presentació en una taula electoral sense justificant és un delicte i podem ser condemnats a entre 3 mesos o un any de presó, o una multa.

No tothom val per ser membre de les taules ja que s'estableix com a requisit que tots sàpiguen llegir i escriure, i en el cas dels presidents ha de tenir "el títol de Batxiller o el de Formació Professional de segon grau, o subsidiàriament el de Graduat Escolar o equivalent ", segons estableix la Junta Electoral Central (JEC).

El sorteig es realitza entre el 29 de març i el 2 d'abril. Un cop realitzat el sorteig, els seleccionats rebran la corresponent notificació en el termini de tres dies amb un manual. Tenim set dies per presentar al·legacions on justifiquem perquè no podem exercir aquesta obligació.

Tots els membres de les meses reben una dieta d'uns 60 euros, que haurà de concretar mitjançant una ordre ministerial. A més, tenen dret a una reducció de la jornada de treball de cinc hores al dia següent de les eleccions.

Dates i terminis clau

6 de març

Els partits polítics poden designar els seus representants generals i provincials, així com als seus administradors i interventors davant la JEC. Els partits poden, a més, comunicar a les juntes electorals provincials les coalicions per les quals es presentan. Els ajuntaments poden comunicar a les juntes electorals de zona dels emplaçaments per col·locar cartells durant la campanya. I s'inicia el termini de 4 dies per a publicar al BOE l'ordre que actualitza la quantia de les subvencions als partits per escons obtinguts en els comissions, així com el límit màxim de despesa autoritzat.

8 de març

Es constitueixen les juntes electorals provincials i de zona, la composició de publicar fins al 12 de març al els butlletins oficials provincials.

11 de març

A partir d'aquest dia, els electors podem consultar el Cens Electoral exposat a ajuntaments i consolats i presentar reclamacions en el cas d'errors. També els butlletins oficials provincials publiquen la divisió de circumscripcions en seccions i taules.

15 de març

Finalitza el termini perquè els partits comuniquin si volen concórrer a les eleccions en coalicions, i també acaba el termini perquè els ajuntaments comuniquin els locals i llocs per als actes de campanya. És l'últim dia perquè els partits designin els seus representants provincials i administradors generals.

18 de març

Acaba el termini perquè els electors reclamin errors detectats en el cens.

20 de març

Els partits ja poden presentar les seves candidatures davant les juntes electorals provincials

26 de març

Des d'aquest dia i fins al 28 de març, els partits polítics poden demanar un avançament de la subvenció per despeses electorals.

27 de març

El BOE publica les candidatures presentades i les juntes electorals provincials tenen dos dies per comunicar possibles irregularitats o denúncies.

1 d'abril

Proclamació de candidatures per part de les juntes electorals provincials.

2 d'abril

El BOE publica les candidatures proclamades.

3 d'abril

S'obre el termini de dos dies perquè els partits recorrin judicialment la proclamació de candidatures.

5 d'abril

Les juntes electorals de zona comuniquen els llocs i locals públics per a la campanya.

12 d'abril

Comença la campanya electoral.

18 d'abril

Últim dia per recórrer davant la Sala Especial del Tribunal Suprem la proclamació de candidatures.

23 d'abril

Des d'aqusta data està prohibida la publicació, difusió o reproducció d'enquestes electorals.

24 d'abril

Comença el termini de tres dies perquè els electors a l'estranger puguin votar en urna als consolats.

27 d'abril

Jornada de reflexió.

28 d'abril

Jornada electoral