El candidat de Vox a la presidència del Govern, Santiago Abascal, va escollir el primer dia de campanya electoral per visitar Covadonga, el municipi asturià de Cangues d'Onís. En aquest enclavament, Abascal, envoltat de nombrosos simpatitzants, va acudir a la Santa Cova de Covadonga, on es troba la Santina, Nuestra Señora de Covadonga, lloc en el qual va fer una ofrena i va pregar per Espanya. Amb posterioritat, el líder de Vox es va dirigir fins a l'estàtua de Don Pelayo, el que va ser primer monarca del regne d'Astúries i que va començar la Reconquesta precisament a la batalla de Covadonga a l'any 722. Va assegurar que la unitat d'Espanya «no és negociable», tot afegint que preveu que passarà alguna cosa «molt gran» per la mobilització que està despertant Vox.

Va agrair als assistents que l'haguessin acompanyat a Covadonga i va explicar que la decisió d'haver estat present precisament en aquest enclavament asturià és pel «potent simbolisme» que té aquest lloc. Aquesta és la raó, va afegir, que companys del seu partit estiguessin a Burgos sota l'estàtua del Cid o a Girona sota la de Mariano Álvarez de Castro. «Sabem que hi ha qui se'n riu d'aquests simbolismes o creuen que no tenen importància», va comentar.

«La història importa»

«L'altre dia des d'una mesquita de Sevilla deia al nostre Rei que havia de demanar perdó per la Reconquesta; i els nostres líders polítics han estat callats i avergonyits», va lamentar Abascal. La seva presència a Covadonga és, per tant, per deixar ben clar que «la història importa» i que no tenen vergonya a l'hora de reivindicar els símbols. «Mai demanarem perdó per les obres dels nostres majors, les tindrem com a guia de lluita i d'uns valors assentats en el sentit comú», va assenyalar entre crits de «visca Espanya» dels seus seguidors.