El cap de llista del PSC al Congrés per Girona i primer secretari del partit a la província, Marc Lamuà, advoca pel "diàleg" com a fórmula per resoldre el conflicte a Catalunya, encara que reclama als líders independentistes "valentia per dir les veritats".

Lamuà entén que el Govern de Pedro Sánchez ha estat "generós i sincer" en tot aquest assumpte i que, "algunes vegades, desgraciadament, no ha estat correspost", segons ha explicat en una entrevista amb Efe.

Aquest candidat socialista reclama aquest pas endavant dels independentistes a favor d'un relat basat en "les veritats", perquè entén que els catalans s'ho mereixen, encara que assumeix que "algunes costarà assumir-les".

Marc Lamuà insisteix en l'oferta de diàleg, però puntualitza que aquest no pot ser "teledirigit" i amb una sola sortida, sinó "tranquil, pausat i, sobretot, sincer".

"Diàleg no és seure a fer ultimàtums", assenyala, abans de precisar que de tota manera la recerca d'una solució ha de produir-se primer "entre catalans".

Lamuà ha estat ja diputat al Congrés durant aquesta legislatura i li ha sorprès la "comprensió" que ha trobat de companys d'altres punts d'Espanya, inclosos alguns d'altres formacions, davant les tensions a Catalunya.

El primer secretari socialista de Girona destaca que aquest "seny" li arribava fins i tot de formacions el discurs públic de les quals és diferent i assegura que aquests suports li han suposat una injecció d'"energia" en els moments més complicats del procés independentista.

A les eleccions del 28A, Lamuà defensa al seu partit com a única "via davant el tripartit de dretes i un independentisme que ha anat molt irresponsable", als quals culpa d'una banda de convidar al passat i per un altre de "bloqueig" i "degradació" institucional.

Els sondejos són de moment favorables als socialistes, però Lamuà recorda que es tracta d'"una foto fixa d'un dia" i destaca la seva volatilitat en "aquest món accelerat".

L'objectiu moderat és el que el PSC recuperi el segon diputat per Girona per enfrontar-se des de la millor posició possible al que descriu com una "dreta cavernícola" i de la qual posa com a exemple al govern andalús actual.

Lamuà fuig de la "crispació" de la que creu que viuen els partits que, "a una banda i un altre", s'alimenten de la "confrontació", referint-se a la polèmica sobre els llaços grocs en dependències municipals.

Davant això, oposa les mesures desplegades pel PSOE durant aquest temps: "Al que acusen de divendres socials és a Pedro Sánchez, però no parlen mai de les polítiques aprovades".

En el cas de Girona, els assumptes a resoldre segons Lamuà són el desdoblament de la carretera N-II, la millora de l'N-260 o projectes compartits com el corredor mediterrani, el baixador de l'AVE a l'aeroport o l'arxiu provincial, encara que reclama per a això un grup parlamentari "fort" que aboni totes aquestes propostes.