La número 1 del PSC per Barcelona a les eleccions generals, Meritxell Batet, va demanar no «refiar-se» de les enquestes i va instar la ciutadania a votar davant el risc que PP, Cs i Vox puguin sumar majoria absoluta per formar govern. Ho va dir en un acte de campanya per presentar la candidatura a Girona, després d'una enquesta publicada per La Vanguardia que dona la victòria al PSC a Catalunya amb entre 16 i 18 diputats, mentre que al conjunt de l'Estat guanyaria el PSOE, i el bloc de la dreta -PP, Cs i Vox- quedaria lluny de la majoria absoluta.

«Amb els números, fins i tot de les enquestes i el nombre d'indecisos que existeixen, el perill real que la dreta sumi existeix. El perill real de la involució existeix. No ens podem refiar, que ningú es refiï», va alertar.

Per a Batet, cal mobilitzar-se el dia de les eleccions, tot i que les enquestes són bones per als socialistes, tot avisant que després dels comicis és possible que PP, Cs i Vox sumin i la ciutadania se'n penedirà: «En aquells moments les urnes estan buides i després del recompte serà massa tard i ens en penedirem». Va relatar que durant la campanya s'està trobant ciutadans que li diuen que la victòria del PSOE ja està feta i que no cal anar a votar, de manera que veu imprescindible mobilitzar el vot per «garantir que hi hagi un govern socialista» i que Pedro Sánchez continuï com a president del Govern. La candidata socialista també va llegir un poema d'uns poetes andalusos que reclama anar a votar i repassa diferents temes, com l'educació, la llibertat i la cultura, entre altres, que Batet creu que són «bones raons» per acudir a les urnes.

La també ministra de Política Territorial va agrair als alcaldes socialistes de Girona la seva feina per la convivència a la demarcació, que va qualificar de «lloc difícil». «Aquí especialment, en un lloc difícil, us vull donar les gràcies perquè us heu quedat i heu donat la cara. I heu defensat la convivència entre tots els ciutadans», va assegurar.

«Preservar la convivència»

També va destacar que la vocació del PSC és «preservar la convivència» als municipis catalans i governar per a tota la ciutadania, i va manifestar el seu compromís per lluitar contra el canvi climàtic i que aquest tema sigui central en el debat polític.

Paral·lelament, el candidat del PSC per Girona a les generals, Marc Lamuà, va lamentar la «irresponsabilitat dels independentistes i de la dreta radicalitzada» per rebutjar els Pressupostos Generals de l'Estat, i va dir que aquestes eleccions decidiran si el país avança o retrocedeix.

A més, va intervenir el número u de la candidatura del PSC al Senat, Ferran Camas, que va destacar que la seva prioritat serà impulsar mesures socials i garantir drets socials per a la ciutadania, i que això ho farà en base a la «unitat civil, la justícia social i el bon govern».

Hores després, el líder del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que «la triple dreta» que constitueixen PP, Cs i Vox vol fer involucionar tant la societat espanyola que la volen fer tornar «a l'època dels Picapedra».

«Va començar un dient que explicaria a les dones el que portaven al ventre quan estan embarassades, va seguir un altre que va dir que si estàvem insegurs havíem de tenir pistoles a casa, que és el que fa campanya a cavall», va assenyalar per il·lustrar que, segons el seu parer, «cada dia en diuen una de més grossa» per veure «qui és més de dretes». Iceta va fer aquestes declaracions a Pineda de Mar, on va acompanyar Batet en un dinar popular, en el qual també va participar l'alcalde d'aquesta localitat, Xavier Amor, que optarà a la reelecció.

El líder del PSC va dedicar gran part del discurs a treure importància a les enquestes, que auguren uns bons resultats als socialistes, i va demanar als assistents que no es confiïn «perquè amb anar per davant no és suficient». «Hem de guanyar amb claredat», va destacar Iceta, que va emular els auxiliars de vol per a, amb símbols semblants als que s'usen per indicar les sortides d'emergència als avions, assegurar que les dues úniques opcions després del 28-A són «avançar o retrocedir».