L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va demanar ahir «no negar» la possibilitat de celebrar un referèndum d'independència, després que els presos de JxCat manifestessin la seva predisposició a «fer possible un Govern estable» sempre que el candidat no rebutgi el referèndum com a opció. «Per poder respectar el dret d'autodeterminació fa falta que no el neguin (el referèndum), òbviament. La condició indispensable per seure en una taula és que no et neguin a tu mateix», va declarar Puigdemont després que en un article a La Vanguardia Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn manifestessin la seva predisposició a donar suport a la investidura d'un president del Govern sempre que el candidat «no negui el referèndum d'autodeterminació com una de les opcions de solució».

Coincidint amb el 88è aniversari de la República espanyola, el cap de llista de JxCat a les europees es va expressar en aquest sentit després de reunir-se amb els candidats del seu partit a les eleccions generals del 28 d'abril a Waterloo (Bèlgica), entre els quals es trobaven els candidats gironins de JxCat al Congrés Jaume Alonso-Cuevillas, Sergi Miquel, Marina Geli, Fanny Carabellido i Teresa Casademont, que també van poder parlar amb el candidat al Senat Josep Maria Matamala.

«Si vols dialogar, el que demanem és el reconeixement que som uns polítics legítims, democràtics, que defensem coses legítimes, no violentes, enquadrades exactament en el marc dels drets humans i la carta de les Nacions Unides», va afirmar. Segons el seu parer, les demandes de JxCat també estan enquadrades «en la Constitució espanyola, que a través de l'article 96 reconeix els tractats internacionals com a part de l'ordenament intern».

En qualsevol cas, va dir que les «línies vermelles» les ha posat Espanya amb «les porres de l'1 d'octubre, que han quedat incrustades en els cranis de moltes persones», l'«absència absoluta de diàleg» i «la repressió com a resposta». Així, va demanar deixar «d'una punyetera vegada la repressió com a resposta a una demanda ciutadana» i va remarcar que el «mandat» de l'1-o és «irrenunciable».

Puigdemont també va recordar que ell mateix va prioritzar i va proposar a l'expresident del Govern Mariano Rajoy la celebració d'un referèndum acordat, però «l'Estat no va voler escoltar». Per això, va argumentar que quan JxCat parla de desbloquejar ho fa perquè vol desbloquejar «l'ús de la violència per reprimir idees polítiques i els monòlegs de l'Estat quan parla de Catalunya».

L'oferta europea a Junqueras

L'expresident català va reiterar l'oferiment al líder d'ERC, Oriol Junqueras, perquè encapçali una candidatura unitària de l'independentisme a les europees, tot destacant que fins que es tanqui el termini per presentar-les «l'oferta d'unitat sempre serà vigent». «A pesar que hi hagi dificultats en els partits, al final la gent fa i demana unitat», va resoldre.