El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va condemnar els incidents a Errenteria (Guipúscoa), on centenars de manifestants van boicotejar un míting de la formació taronja, i va dir que, segons la seva opinió, la Fiscalia podria actuar contra els que van dirigir «insults i amenaces» als assistents a l'acte. Tot i que va descartar que Cs presenti una denúncia davant la Fiscalia per aquests successos, Rivera considera que el Ministeri Públic, després de veure les imatges, podria actuar d'ofici. «Em passen pel cap unes quantes cares i uns quants insults i amenaces que són constitutius de delicte», va apuntar.

Així mateix, va afirmar que si governa impulsarà un «pla nacional de convivència i llibertat» a comunitats autònomes com Euskadi i Catalunya. «A Catalunya i Euskadi és necessari un pla nacional de convivència i de llibertat i que la Constitució segueixi vigent», així que «això és el primer que farem des del Govern», va avançar.

En aquest sentit, el líder del PP, Pablo Casado, va exigir al president del Govern, Pedro Sánchez, i al PSOE que prenguin mesures i deixin la seva «equidistància» i el seu «silenci còmplice» davant els «escraches» que, segons va dir, estan patint els partits constitucionalistes als actes de campanya. Segons el seu parer, Sánchez ha d'aclarir amb «un sí o un no» si estan amb els «demòcrates» o amb els de la «kale borroka» perquè «la resta és ocultar-se a la barrera de la mentida».

«Estem veient una campanya electoral en què els violents actuen com volen i en la qual el PSOE intenta anar de moderat mentre és tremendament respectuós amb els violents i tremendament agressiu amb els moderats que simplement demanem que es posin mesures perquè a Espanya sortir al carrer o participar en un míting no sigui objecte d'escraches, agressions o amenaces», va proclamar.

Per part seva, la ministra d'Hisenda i candidata del PSOE al Congrés, María Jesús Montero, va defensar la llibertat d'expressió i va fer una crida al conjunt de formacions polítiques per crear «clima d'entesa» que superi accions d'«escrache» com les viscudes a Errenteria.

Condemna de la violència

Després de reiterar la condemna del PSOE a qualsevol acte violent o que atempti contra la llibertat d'expressió, Montero va assenyalar que «allò important és que les formacions polítiques treballem per distendre, per crear un clima d'entesa, un clima de relaxació, un clima de diàleg» amb l'objectiu que «no visquem en una societat polaritzada on sembla sempre que el que dona punts, el que es porta i el que provoca notícies i titulars és justament l'intent d'alguns per intentar evitar que altres s'expressin».