El president del Govern, Pedro Sánchez, va assegurar que si ha de tornar a aplicar l'article 155 estant al capdavant de l'Executiu, ho farà, però amb consens i de manera «proporcional». Així ho va destacar a l'entrevista que va concedir a Antena 3, en què va assenyalar que les forces independentistes i «la dreta» saben que sempre ha defensat la Constitució, la integritat territorial i la sobirania nacional, i per això saben també que amb ell de president del Govern mai hi haurà referèndum ni «trencament de la Constitució» a Catalunya.

Sánchez va afegir que si hagués d'aplicar l'article 155 de la Constitució com en el seu moment va fer el Govern de Mariano Rajoy, amb el suport llavors del líder del PSOE, ho farà de nou, però «amb consens i de manera proporcional al desafiament que es plantegi» arribat el moment per part de les formacions independentistes. «No ho vull fer», va matisar tot seguit, abans d'advertir que «si aquest és el camí» que trien els partits a favor de la independència, «han de saber que actuaré amb tota contundència».

En aquest sentit, el PSOE defensa al seu programa electoral continuar les reformes necessàries per a «un nou impuls de l'autogovern» com a sortida a la crisi a Catalunya i assumeix per a això els documents aprovats pel partit en què s'advoca per avançar cap a un model federal i reconèixer el seu caràcter plurinacional.

El PSOE va divulgar el seu programa per a les eleccions del 28 d'abril, en què rebutja que la solució a Catalunya sigui el dret d'autodeterminació, però tampoc «un estat d'excepció territorial amb caràcter permanent» a través de l'article 155 de la Constitució. El partit de Pedro Sánchez recorda que des de 2003 s'ha compromès a defensar les reformes necessàries per a «un nou impuls de l'autogovern» que es van concretar en la Declaració de Granada, de 2013, i en la de Barcelona, de 2017.

Per part seva, la número 1 del PP al Congrés per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, va assegurar que TV3 «ha participat activament en un cop a la democràcia» i que a Catalunya es fa servir la televisió pública per fer mal i de vegades humiliar i riure's de la meitat dels catalans: «És una televisió residual». Així es va expressar en una entrevista a TV3 en la qual va criticar el sistema educatiu català en considerar que existeixen manuals delirants en què s'ensenya una visió esbiaixada i l'odi a l'espanyol.