17 de abril de 2019
17.04.2019
Diari de Girona
 
 

Atresmedia limitarà a quatre el debat després de la decisió de la JEC sobre Vox

El grup de comunicació havia previst incloure el partit d'ultradreta però la Junta Electoral va deixar en suspens la seva celebració perquè la formació d'Abascal no té representació al Congrés · La companyia insisteix però en «l'interès ciutadà» que té fer el programa amb els cinc candidats

17.04.2019 | 00:45
Atresmedia limitarà a quatre el debat després de la decisió de la JEC sobre Vox

Atresmedia va anunciar ahir que el debat electoral previst per al pròxim dia 23 de cara a les eleccions generals comptarà finalment amb la participació de les quatre formacions principals, PSOE, PP, Unides Podem i Ciutadans.

El grup de comunicació havia previst en un primer moment un debat a cinc en el qual s'incloïa Vox però aquest dimarts la Junta Electoral Central (JEC) va deixar en suspens la seva celebració en al·legar que la formació liderada per Santiago Abascal no havia de participar per manca de representació al Congrés.

D'aquesta manera, Atresmedia readaptarà el format del seu debat previst per al proper dimarts, moderat per Vicente Vallés i Ana Pastor, i en el qual finalment participaran Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Pablo Iglesias (Unides Podem) i Albert Rivera (Ciutadans).

En qualsevol cas, des del grup que engloba Antena 3 i La Sexta han insistit en l'«interès periodístic» que té la celebració d'un debat a cinc després de ser «més rellevant per als ciutadans».

«Atresmedia considera que en cap moment la seva celebració menyscaba la presència en els mitjans del grup (Antena 3 Noticias, laSexta / Noticias i Onda Cero) de cap formació política amb representació parlamentària o que concorre a les eleccions», va argumentar en un comunicat.

En la mateixa línia, el grup de comunicació va recalcar que «tots els partits» van tenir i tindran l'oportunitat de «traslladar els seus missatges a la societat» des d'Atresmedia bé mitjançant entrevistes, informacions o «fins i tot altres debats».

La JEC considera que el debat a cinc tal com estava dissenyat és «contrari al principi de proporcionalitat» que s'exigeix a les televisions privades en període electoral perquè la presència de Vox no està justificada.

«En conseqüència, aquest debat no podrà celebrar-se en els termes indicats, sinó que, si així ho decideix el mitjà, haurà de modificar per atendre les exigències» del principi de proporcionalitat, diu la Junta Electoral

Atresmedia va anunciar per al dia 23 un debat a cinc amb els caps de llista del PSOE, PP, Unides Podem, Ciutadans i Vox, i és l'únic debat al qual ha confirmat la seva presència el president del Govern, Pedro Sánchez.

El precedent de 2015

No obstant això, i atès que Vox encara no està representat al Congrés, el debat va ser recorregut davant la JEC tant per formacions amb representació a la cambra baixa (PNB, Junts i CC), com per partits extraparlamentaris que en les últimes eleccions generals van aconseguir més vots que el partit de Santiago Abascal, com el PACMA.

Després de conèixer aquesta decisió, des Vox van recordar que la JEC va autoritzar la participació de Ciutadans i Podem en debats electorals quan no tenien representació al Congrés. De cara a les eleccions generals de 2015, el 7 de desembre es va celebrar un debat electoral a «quatre» a Atresmedia en què la JEC va acceptar la participació de Ciutadans (Albert Rivera) i Podem (Pablo Iglesias) tot i no comptar amb representació al Congrés. Segons va al·legar llavors l'organisme supervisor, tots dos van poder participar perquè en els comicis nacionals més recents (les europees del 2014) van superar el llistó mínim del 5 per cent que va fixar la pròpia JEC en una instrucció del mes d'abril que va obrir les portes de la cobertura informativa a «grups polítics significatius» sense representació parlamentària.

Compensar espais televisius

En aquesta ocasió, la JEC va acordar compensar en altres espais televisius a altres partits que, amb representació al Congrés des de 2011 com Esquerra Unida i UPyD, no van acudir al debat.

Vox va al·legar davant la JEC el resultat obtingut en les darreres eleccions en què va concórrer, les autonòmiques andaluses, quan va obtenir gairebé un 11% de vots.

No obstant això, l'organisme supervisor se cenyeix als suports obtinguts en els últims comicis generals, quan va aconseguir un 0,2% dels sufragis vàlids emesos.

Així mateix, tampoc considera que aquesta formació pugui ser considerada grup polític significatiu reconegut,.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook